A prémium utasokat célozzák meg fejlesztéseikkel a légitársaságok

Szerző: Szakonyi Péter

Forrás: turizmus.com

 2023. január 25. 11:50

Tavaly magára talált a globális légiközlekedés. Az ugrásszerűen növekő utasforgalomnak - és persze a bevételeknek - köszönhetően már a szolgáltatások fejlesztésére is költenek a nagy légitársaságok.

Tavaly év végén már megmutatkoztak a a kabinfelújítások első jelei. A Finnair immár új ülésekkel vonzza a business osztályra jegyet váltókat, a brit Virgin Atlantic az Airbus 330-as gépein korszerűsítette az Upper Class néven működő prémium osztályt, a Delta pedig új első osztályt vezetett be a 321neo típusú repülőin. Az aerotime.aero honlap szerint tovább folyatódnak a légi "ráncfelvarrások" világszerte.

A legjelentősebb felújítási programot az Emirates jelentette be. A dubaji központú társaság 2 milliárd dollárt (!) költ az utasterek korszerűsítésére. Ebből a hatalmas összegből  összesen 120 repülőgép újul meg.

A tavaly indult, és 2025-ben befejeződő modernizálás a társaság A380-as és Boeing 777-es flottáját érinti. Az Emirates az egyetlen olyan légitársaság, amely  a COVID időszaka alatt nem szuperálta ki az Airbus A380-as óriásgépeit, sőt flottájukban most 85 darab található ebből a típusból. Az első átalakított utasterű A380-as az év első napjaiban tette meg első útját Dubajból Londonba.

A megújult Premium Economy osztály az Emirates A380-as óriásgépén

Fotó:Emirates

Január 20-án szállt fel az Air France  teljesen átfazonírozott Boeing 777-300ER típusjelű gépe Párizsból New-Yorkba. Ennek business osztályán 48 ülést alakítottak ki.

A fő cél a komfort növelése mellett a privát szféra erősítése volt. Ennek érdekében a business osztály kis kabinjait egy tolóajtóval választották le az utastérről - így a business osztályon utazó - ha akarja - teljesen el tudja magán szeparálni utastársaitól.

A komfortot 17,3 inches 4K- felbontású, tükrözésmentes monitorok mellett a teljesen vízszintesre állítható komfortos ülések  jelentik. Az utasok akár Bluetooth  kapcsolattal is hallgathatják a fedélzeti szórakoztató programot. Megváltozott a belső terek a bőrülések színvilága is. A francia cég gépei La Premiére osztályának átalakítását az év végéig fejezik be.

Minimális mértékben módosítja a gépbelsőket az Iberia is. A spanyol légitársaságnál közelmúltban üzembe helyezett Airbus A350-es típus ugyanis már a legmagasabb igényeket is kielégíti, így nagy átalakításokra nincs szükség. Az A350Next típusjelű gépekben ennek ellenére vadonatúj fejlesztésű Recaro ülésekkel és 4K-s Panasonic monitorokkal látják el a business osztályt, és a nagyobb térélmény jegyében  kiszerelték a felső csomagtárolókat is. Az átalakítások eredményeként az A350-es gépeken 293 -en ülhetnek a turista osztályon,  a premier economy osztály 28, a business pedig 31 személyes.

Az Emirates-hez hasonló tempóban fejleszt a Lufthansa is. Az Allegris néven ismert belső terek felújítására 2025-ig 2,5 milliárd dollárt terveznek elkölteni.

Az első osztály (First Class Suite) megújításának része lesz az egy méter széles teljesen elfektethető ülés és a saját ruhatároló. A kényelem érzetet itt is a belmagasság növelésével érik el, éppúgy mint a business osztályon, ahol ehhez az üléseket elszeparáló tolóajtók és a két méter hosszúságú szék-ágyak.

Elkezdődött a ráncfelvarrás a KLM flottájában is. A holland légitársaság megkopott frissességű belső terei közül elsőként a premium economy osztály új designját mutatták be tavaly, a Boeing 777-es típusoknál pedig a business osztály átalakítását is bejelentették. Ennek részleteiről eddig nem sok részlet látott napvilágot azon kívül, hogy a prémium osztályon itt is tolóajtókat szerelnek majd fel.