A világ legerősebb útlevelei közé tartozik a magyar

Forrás: turizmus.com

 2021. október 07. 15:07

A járványügyi korlátozások miatt egyre nagyobb a szakadék a világ legerősebb és leggyengébb útleveleinek elfogadottsága között a legfrissebb Henley Passport Index alapján. Magyarország útlevele a 9. helyen áll.

A Henley & Partners befektetési tanácsadó cég által negyedévenként összeállított, a IATA adatain alapuló Henley Passport Index aszerint rangsorolja az egyes országok útleveleit, hogy birtokukban hány országba lehet beutazni előzetesen megigényelt vízum nélkül.

A lista legtetején 2021 októberében a japán és a szingapúri útlevél áll, mindkettővel 192 országba lehet előzetes vízumigénylés nélkül beutazni. A lista legalján pedig az afgán útlevél helyezkedik el 26 vízummentesen elérhető célországgal.

A magyar útlevéllel 183 országba lehet jelenleg vízum nélkül beutazni, ezzel a 9. helyezést érte el az okirat a listán.

A Henley & Partners közleménye szerint a járványügyi beutazási korlátozások miatt az index eddigi, 16 éves történetében még soha nem volt akkora a szakadék a lista tetején és legalján elhelyezkedő útlevelek erőssége között, mint most.

Az index visszatükrözi, hogy az erős útlevelekkel rendelkező északi országok szigorú beutazási korlátozásokat léptettek érvénybe, míg sok, gyenge útlevéllel rendelkező ország könnyítette a beutazást, anélkül, hogy ezért viszonzást kapott volna. Mindez a szakértők szerint egyre mélyülő szakadékot teremtett az utazás szabadságát illetően, ami a gyenge útlevelű országok teljesen beoltott utazóit is érinti, akik számára a világ legnagyobb része zárva maradt.

A legerősebb útlevelekkel 192 országba lehet beutazni előzetes vízumigénylés nélkül

Fotó: 123rf.com

A Henley & Partners szerint ez a szakadék a beutazási korlátozások bebetonozásával egyre mélyülni fog, és tovább erősíti a már most is jelentős mobilitási különbségeket a fejlett és a fejlődő gazdasággal rendelkező országok között.

Japánba például szinte az összes külföldi állampolgár nem utazhat be vízum nélkül, a Dél-Koreával együtt a második helyen álló Németország pedig közel 100 ország állampolgárai számára korlátozza a beutazást. Az útlevelével a lista vége felé elhelyezkedő (97. helyezést elért) Egyiptom ezzel szemben nem támaszt korlátokat a beutazók előtt, állampolgárai mégis csak 51 országba utazhatnak be előzetesen igényelt vízum nélkül. A 77. helyen álló Kenya ugyancsak nem korlátozza a beutazást, az ország útlevelével azonban csak 72 úti célba lehet belépni vízummentesen.

Mehari Taddele Maru professzor, az ENSZ Egyetem Összehasonlító Regionális Integrációs Tanulmányok Intézetének munkatársa úgy fogalmaz: az északi országok egy ideje agresszív, migrációt fékező stratégiákat vetnek be a szigorú határellenőrzések révén, különböző módokon korlátozva a személyek szabad mozgását. A járványügyi korlátozások, amelyek a déli országokból érkezők mobilitását akadályozzák, a migráció visszaszorításának új eszközei lettek a professzor szerint.

A közlemény idézi Kevin Bürchlert, a svájci SIP Medical Family Office szakértőjét, aki szerint a különböző védőoltások között is kialakult egy globális hierarchia az elfogadottságuk alapján. Az élen e tekintetben az AstraZeneca áll, ezt az oltást idáig több mint 120 ország hagyta jóvá. Ezt követi a Pfizer–BioNTech vakcinája 98, a Szputnyik V 71, majd a Moderna 69 ország jóváhagyásával. A védőoltás típusán alapuló státusz jelenleg talán még fontosabb a globális mobilitási jogok szempontjából, mint az útlevél erőssége – mutat rá a szakértő.

Az útlevelek rangsora

Helyezés

Ország

Előzetes vízum nélkül elérhető országok száma

1.

Japán, Szingapúr

192

2.

Németország, Dél-Korea

190

3.

Finnország, Olaszország, Luxemburg, Spanyolország

189

4.

Ausztria, Dánia

188

5.

Franciaország, Írország, Hollandia, Portugália, Svédország

187

6.

Belgium, Új-Zéland, Svájc

186

7.

Csehország, Görögország, Málta, Norvégia, Egyesült Királyság, USA

185

8.

Ausztrália, Kanada

184

9.

Magyarország

183

10.

Litvánia, Lengyelország, Szlovákia

182

.

.

.

 

 

114.

Szíria

29

115.

Irak

28

116.

Afganisztán

26