A vizítúrások ellenzik a jogosítvány nélkül vezethető húsz lóerős motorcsónakokat

Forrás: turizmus.com

 2022. január 18. 13:38

Egy január 17-én életbe lépett új szabályozás szerint tízről húsz lóerőre nő az engedély, illetve bármilyen végzettség nélkül vezethető motoros csónakok teljesítményének mérethatára. A vízitúrás társadalom arra kéri a jogalkotókat, hogy vonják vissza az új rendelkezéseket.

A Magyar Vízitúra Klaszter szakmai szempontok alapján kialakított álláspontja szerint a jogszabályváltozás alapjában veszélyezteti hazai vizeinken való biztonságos és nyugodt vizitúrázást és tovább károsítja természeti kincseinket. Az új szabályozàs nemcsak a hazai vizitúrázók, szabadidős fürdőzők és horgászok érdekeit sérti, hanem komoly környezetvédelmi aggályokat is felvet - jelezte a klaszter.

motorcsonak_123rf

A vízitúrás társadalom arra kéri a jogalkotókat, hogy vonják vissza az új rendelkezéseket

Fotó: 123rf.com

Az új szabályok értelmében bárki használhatja a húsz lóerős motorral rendelkező csónakokat, és senki nem várja el tőlük, hogy akár a legalapvetőbb technikai tudással rendelkezzenek, vagy tisztában legyenek a vízirendészeti, biztonsági szabályokkal, elsősegélynyújtással vagy környezetvédelmi alapelvekkel.

A kétszeres teljesítmény várhatóan kétszeres sebességgel, kétszeres hullámkeltéssel, kétszeres kockázattal jár majd: egy húsz lóerős motorral akár az 50-60 km/órás sebesség is elérhető, ami avatatlan kezek között kifejezetten veszélyes lehet.

A Vízitúra Klaszter álláspontja szerint egy 20 lóerős motorral rendelkező csónak irányítása és megállítása már komoly technikai tudást igényel. A klaszter tagjai úgy gondolják, hogy a képzetlen hajóvezetők fokozott veszélyt jelentenek az emberéletre, különösen a kézzel hajtott vízijárművekben tartózkodókra. Különösen igaz ez azokra az egyre népszerűbbé váló vizekre, ahol a nyári forgalom már így is kritikusan nagy, és ahol már a korábbi években is előfordultak képzetlenségből adódó balesetek.

A vízitúrások arra számítanak, hogy a jogszabály változása miatt elszaporodó nagyobb teljesítményű motoros járművek jelentős zaj és károsanyag kibocsátással rontják vizeink és vízi utjaink környezeti állapotát, élvezeti értékét is. Az új szabályozás várhatóan veszélyezteti és rontja a parton tartózkodó pihenők, strandolók horgászat nyugalmát és biztonságát is.

A fentiek értelmében a Magyar Vízitúra Klaszter arra kéri a jogalkotókat, hogy vonják vissza a rendelet módosítását.