A Wizz Air megszerzi a román piac több mint felét

Szerző: Irházi János

Forrás: turizmus.com

 2023. április 27. 14:12

„A jelenlegi, több mint 40 százalékos piaci részesedésünk az év végére eléri az 53 százalékot, de elképzelhető, hogy ennél magasabb is lesz, mivel repüljük azokat az útvonalakat, amelyeket a román Blue Air is" – mondta Valeria Bragarenco, a Wizz Air kommunikációs menedzsere online sajtótájékoztatón.

Bragarenco kiemelte, hogy Románia jelentős piac a Wizz Air számára, amit jelez, hogy a flottájuk 180 repülőgépéből 33 ebben az országban állomásozik. Úgy véli, hogy a román állampolgárok folyamatosan utaznak, ezért nem fognak megállni az ott állomásoztatott 33 repülőnél, hiszen 2030-re a Wizz Air flottája el fogja érni a félezer gépet.

Ugyanakkor megjegyezte, hogy a járatok mellett más módon is igyekszenek jelen lenni az országban, példaként említve a kolozsvári és bukaresti Wizz Air Marathont, s ezáltal azt a folyamatot, amellyel szeretnének – az olcsó jegyek mellett – a hétköznapi életben is hallatni magukról – olvasható még az economica.net hírében.

Wizz Air-gép a kolozsvári reptéren

Fotó: Aeroportul Internațional Avram Iancu Cluj / Facebook

 

Bejelentette, hogy júniustól új járatokat indítanak Bukarestből és Kolozsvárról Antalyába, az idén megnyíló új brassói reptérről pedig szeptemberben szállnak fel az első gépek Lutonba és Dortmundba, de várhatóan ennél több desztináció is elérhető lesz velük, és nem csupán Brassóból. Mivel a tárgyalások még folynak, nem akart több konkrét példát mondani.

A tájékoztatón elhangzott, hogy 2022-ben 8,5 millió utasuk volt Romániában. Ami a késéseket illeti, tavaly a járataik 50 százaléka az országba és onnan felszállva a megadott menetrendnél hamarabb érkezett, az előforduló késések ideje pedig 80 százalékban 15 perc alatt volt.A kommunikációs menedzsere elmondta még, hogy rendelkeznek elegendő számú személyzettel Romániában, a toborzás pedig folyamatos. Egy hónappal ezelőtti adatok szerint a légiutas-kísérőik száma az országban 900, a pilótáké pedig több mint 300.

A fizetésképtelennek nyilvánított romániai Blue Air többségi részvénye az adósságainak fejében a román állam tulajdonába került, a légitársaság kálváriájáról itt, itt és itt írtunk korábban.