Alagút épülhet Spanyolország és Marokkó között

Forrás: turizmus.com

 2022. november 09. 19:33

A Csatorna-alagút példájára Spanyolország és Marokkó egy több mint 40 kilométer hosszú alagúttal kötné össze a két kontinenst.

Egy régi terv megvalósításán dolgozik Spanyolország és Marokkó: a Csatorna-alagút példájára egy több mint 40 kilométer hosszú alagúttal kötnék össze Európát és Afrikát – számolt be a Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Az alagút a jelenlegi elképzelések szerint Gibraltártól keletre, Tarifa közelében indul és Tangernél ér véget, és majdnem 30 kilométer hosszan a tenger alatt vezet majd.

Ha az alagút elkészül, fél óra alatt át lehet majd érni az egyik kontinensről a másikra, sőt később akár nagysebességű vonatok is közlekedhetnek majdnem 300 méterrel a tengerszint alatt, amelyekkel néhány óra alatt át lehet érni Madridból Rabatba, Casablancába és Marrákesbe.

Régi információs tábla Tarifa tengerpartján

Fotó: 123rf.com

Az alagút építési ideje mintegy 15 év, a beruházás bekerülési költsége legalább 5 milliárd euró lesz. A tervek iránt az Európai Unió is érdeklődést mutat, mivel így létrejöhetne az első vasútvonal Afrikába. Madrid a koronavírus újjáépítési alapból is remél pénzt a projektre. Az alagúton keresztül „zöld” hidrogént és megújuló energiaforrásokkal előállított áramot is lehetne szállítani. A marokkói kormány ráadásul egy Nigéria és Marokkó közötti gázvezeték építésének lehetőségét vizsgálja az ukrajnai háború kirobbanása óta, amelyet az alagúton keresztül Európába is tovább lehetne vezetni.