Aszály Dél-Európában: jön a tusolási tilalom és a leeresztett úszómedencék?

Forrás: turizmus.com

 2023. április 30. 09:18

Röviddel a nyári szezon kezdete előtt több helyen is súlyos vízhiány okoz gondokat Dél-Európában, aminek a turizmusra is hatása lehet. A helyzet egyelőre csak Katalóniában tűnik drámainak.

Aki ezekben a napokban Barcelonában strandolni megy, annak számolnia kell a sorban állásokkal. A katalán fővárosban ugyanis strandonként csak egy tusoló üzemel. Ennek oka a szélsőséges, hosszú ideje tartó szárazság, amely a régió több mint kétszáz településén már a vízfogyasztás korlátozásához vezetett. Hasonló, ha nem is ennyire súlyos gondok vannak Andalúziában is, csakúgy, mint más európai nyaralóhelyeken – írja a stern.de.

Nem csoda, hogy sok utazni vágyó teszi fel a kérdést: lehet, hogy leeresztett úszómedencék és tusolási tilalom fogja elrontani a nyaralását?

A kérdés nem is nélkülöz minden alapot. Katalóniában már csak átlagosan 26 százalékos a víztározók feltöltöttsége, míg egy éve ilyenkor 58 százalékos volt az arány. A régióban már 2021 ősze óta rendkívül kevés eső esik. Szakértők szerint a mostani a legsúlyosabb aszály 1914 óta, amióta feljegyzések léteznek, amiért főleg a klímaváltozás tehető felelőssé.

Javier Martín Vide, a barcelonai egyetem fizikaiföldrajz-professzora szerint a klímaváltozás miatt arra kell számítani, hogy a száraz időszakok az elkövetkező évtizedekben még gyakoribbak, intenzívebbek és hosszabbak lesznek. De a helyzet rövid távon sem rózsás, egyelőre ugyanis nem látszik, hogy a jelenlegi szárazságnak vége lenne.

Pedig a február végén bejelentett intézkedések ellenére továbbra is romlik a helyzet. A mezőgazdaság és az ipar vízfogyasztásának korlátozása mellett a lakosság fogyasztását is napi 230 literben limitálták személyenként. Azokat a terveket, amelyek szerint megtiltották volna a szállodák és uszodák medencéinek feltöltését, nemrég jegelték.

Spanyolországban ezen a nyáron látogatói rekordot várnak, a 265 ezres lakosú Costa Braván például mintegy 1,2 millióan tartózkodhatnak majd. Samuel Reyes, a katalóniai vízügyi hivatal, az ACA vezetője – egyelőre – igyekszik mindenkit megnyugtatni: a vízkorlátozásokat a várható turistaszám figyelembe vételével rendelték el, ezért víz biztosan lesz. A látogatók azonban valószínűleg érzékelni fogják a problémát, például a szállodákban, amelyek már most is víztakarékos zuhanyfejekkel csökkentik a víznyomást.

Vízhiány okozhat gondot több dél-európai nyaralóhelyen

Fotó: 123rf.com

Olaszországban főleg a Garda-tó és a Pó folyó szenved extrém alacsony vízállástól, de a helyi turisztikai vállalkozók attól tartanak, hogy épp a szárazságról szóló hírverés fog ártani a turizmusnak. „Senki sem akarja elhallgatni, hogy rendkívüli a szituáció, de a Garda-tó jelenlegi vízállása nem veszélyezteti a legfontosabb turisztikai és sporttevékenységeket” – nyilatkozta nemrég a régió szakmai szövetségének egyik képviselője.

A francia ADN Tourisme turisztikai szövetség elnöke, François de Canson szerint Franciaország délnyugati részén már tavaly is aggasztó volt a szárazság, de tudtak hozzá alkalmazkodni.

Görögországot eddig nem érintette túlzottan a probléma, azok a víztározók, amelyek többek között Athént is ellátják vízzel, jól fel vannak töltve, de több szigeten már eddig is gond volt a vízhiány. A klímaváltozás következményei görög szakértők szerint ezt a vidéket is sújtják, az olyan időjárási jelenségek, mint az erős esőzések vagy az extrém hőhullámok egyre gyakoribbak az elmúlt években.