Az osztrákok harmadának utazási terveit befolyásolja a terrorfenyegetettség

Forrás: turizmus.com

 2015. április 03. 12:01

Az osztrákok harmadának utazási terveit befolyásolja a terrorfenyegetettség - derült ki egy csütörtökön nyilvánosságra hozott online felmérésből.

Leginkább a 30 és a 49 év közöttiek bizonytalanok, ennek a korosztálynak a harmada fontolja meg leginkább, hogy merre utazik. A piackutatók szerint ez az a korcsoport, amely a gyermekeit félti.

A válaszadók 18 százaléka kevésbé, a tesztet kitöltők fele pedig egyáltalán nem tart a terrorfenyegetettségtől.

Általánosságban a válaszadók negyede szerint a terrorfenyegetettség magas, 57 százalék szerint inkább csekély, 16 százalék szerint pedig nagyon alacsony.
A megkérdezettek 74 százaléka egy tényleges fenyegetettség esetén inkább elhalasztaná egy veszélyeztetett országba tervezett üdülését, 85 százalék választana más célpontot, 76 százalék Ausztriában pihenne. Mintegy negyven százalék akkor is elhalasztaná az üdülést, ha nem kapna kártérítést, 28 százalék viszont minden körülmények között elutazna.

A válaszadók 83 százaléka szerint a legbiztonságosabb belföldön utazni. 78 százalékuk szerint Svájc, 61 százalék véli úgy, hogy Németország, 57 százalék pedig úgy, hogy Horvátország a legmegbízhatóbb célország. További 54 százalék szerint Olaszországba és a skandináv országokba, 52 százalék szerint Kanadába, 49 százalék szerint pedig Szlovéniába lehet kockázat nélkül utazni. A középmezőnyben Spanyolország (41 százalék) és Görögország (34 százalék) végzett.

A mostani szezonban legkevésbé Mexikóba (hat százalék) és Egyiptomba (négy százalék) utaznának a válaszadók. A megkérdezettek nyolc százaléka nem gondolkozott egy dél-afrikai, oroszországi vagy marokkói úton, tíz százalék pedig Törökországban és Tunéziában is jól érezné magát egy üdülés alkalmával.

A kutatásban részt vevők 85 százaléka legalább néhány napra el szeretne utazni az idén nyáron. A megkérdezettek 35 százaléka rövid belföldi utazást tervez. A válaszadók csaknem negyede nagyjából egy hetet tölt majd belföldön, 41 százalékuk pedig külföldön, 15 százalékuk pedig két vagy három hétre utazik el.
A market kutatóintézet által végzett felmérésben 511, 18 év feletti válaszadó vett részt.