Egységes tesztelést sürget az EU-ban 25 nemzetközi szervezet

Forrás: MTI/turizmus.com

 2020. szeptember 18. 16:30

Huszonöt légi közlekedési és turisztikai szervezet azonnali és személyes közbenjárást kért az Európai Bizottság elnökétől, hogy a karanténszabályok helyett egységes koronavírus-tesztelési eljárást vezessenek be.

A turisztikai iparág példa nélküli felhívás intézett az Európai Bizottság elnökéhez egy egységes, EU-s tesztelési protokoll kidolgozására.

Az Ursula von der Leyen elnöknek szeptember 17-én elküldött nyílt levélben azt írták, támogatják az elnök azon törekvését, hogy a karantén helyett európai szinten egységes szűrési programot vezessenek be, és ezzel megnyílhatnak a határok, de aggódnak amiatt, hogy ezt nem minden ország kívánja bevezetni. Ezért a bizottság elnökének azonnali, és személyes közbenjárását kérték a tagországok miniszterelnökeinél, mert álláspontjuk szerint csak a javasolt lépésekkel lehet az utazási, turisztikai piacot növekedési pályára állítani.

A nyílt levél írói sürgetik, hogy az EB karanténszabályok helyett egységes koronavírus-tesztelési eljárást vezessen be

Fotó: 123rf.com

Az aláírók között szerepel egyebek között a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA), a Repülőterek Nemzetközi Tanácsa európai szervezete (ACI), az Airlines 4 Europe lobbiszervezet, az Európai Taxis Szövetség (TEA), az Európai Utazási Irodák Szövetsége (ECTAA), a HOTREC (az európai szálloda-, éttermi és kávéházi szövetségek konföderációja), valamint az Európai Turisztikai Egyesület (ETOA) is.

A nyílt levél szerint – amely itt elolvasható – az unió GDP-jének 10 százaléka származik a turizmusból, így a térség gazdasági fejlődése is múlik a szektor teljesítményén. Hozzátették: 27 millió európai megélhetése forog kockán, ennyi embernek ad munkát számításaik szerint az ágazat.