Bővítenék Lelystad repterét

Szerző: Veér Jenő

Forrás: turizmus.com

 2019. április 02. 09:07

A holland kormány a közeljövőben tárgyalja a lelystadti repülőtér bővítésének kérdését. A légi kikötő a tengertől évtizedekkel ezelőtt elhódított területen épült.

Lelystad Hollandia északi részén, Amszterdamtól 78 kilométerre fekszik. A város alig néhány évtizede létezik, a területre épített repülőtér is csupán 1973-ban kezdte meg működését. A le- és felszállópályát 1991-ben hosszabbították meg 1250 méteresre, majd 2017-ben avatták fel a 2700 méter hosszú, így immár a legtöbb személyszállító repülőgéptípus fogadására alkalmas futópályákat.

Lelystad bővítését Amszterdam közelsége, illetve a Schiphol repülőtér telítettsége miatt javasolja a holland szakma.

Ha jóváhagyják a terveket a hatóságok, komoly fejlődés előtt áll a tengertől visszahódított területen épült holland repülőtér

Fotó: Magalhães / wikimedia

A helyi sajtó értesülései szerint a tervek már elkészültek, a finanszírozási kérdések is rendeződtek, így az építők csak a kormány jóváhagyásra várnak. Ezt nagy valószínűséggel csak késéssel kaphatják meg, mert bizonyos, a szabad versenyt korlátozó intézkedések miatt az Európa Unió vétót emelt.

A szakma ugyanakkor szükségesnek tartja a beruházást, mivel ugyan a közelben, Groningenben is működik egy repülőtér, de ennek bővítése a megvalósíthatósági tanulmány szerint nem lenne gazdaságos.

A fejlesztés 2020 nyári menetrendre tervezett befejezése után elsősorban a fapadosok és a szezonális charterek települnének át Lelystadbaa Schipholtól.

Így a fővárosi repülőtérnek a szabad kapacitását el lehetne adni olyan szállítóknak, akik jelentős átszálló utast/árut hoznának Schipholra. Ezt a tervet az EU nem hagyta jóvá, mert álláspontjuk szerint egy új repülőtérnek minden szállító részére nyitva kell állnia, nem lehet csak bizonyos szektoroknak versenyelőnyt biztosítani, másrészt korlátozni sem lehet a piacot úgy, hogy országon belül egy helyre vonják össze a tranzitforgalmat és elterelik a fapados vagy a charterjáratokat.

Cora van Nieuwenhuisen közlekedési miniszter átdolgoztatta a terveket, melyeket sürgősséggel továbbítottak az EU bizottságok részére. Ez utóbbira azért volt szükség, mert a normál ellenőrzési procedúra hat hónap lenne, és ha ezt betartják, jelentős csúszást szenved a jövő márciusra tervezett repülőtérnyitás.

Kapcsolódó cikkek

2018-as Instagram-toplista

2019. március 19.