Bővíti a MÁV a határon túli magyar helységnevek listáját

Forrás: turizmus.com

 2020. június 04. 10:20

Már több mint másfél millió utas találkozhatott a határon túli magyar helységnevekkel a MÁV utastájékoztató eszközein.

A MÁV 90 vasútállomáson vagy megállóhelyen már feltünteti a magyar helységneveket is az utastájékoztató eszközein.

A tavaly nyár végi bevezetés óta 7600-nál is több olyan vonat közlekedett, amin a határon túli helységnevek magyar nyelven is olvashatók, hallhatók voltak.

A MÁV közleménye szerint ezeknek köszönhetően másfél millió nemzetközi utas találkozott az állomásokon és vonatokon a magyar nyelvű helységnevekkel.
A nemzetközi forgalomban érintett 90 hazai vasútállomáson, minden olyan berendezésen, ahol erre lehetőség van, azaz 57 helyszínen hangos-; 33 helyszínen hangos és vizuális utastájékoztató berendezésen a vasúttársaság megvalósította a Földrajzinév-bizottság állásfoglalása szerinti magyar helységnevek megjelenítését.

Folyamatosan bővülnek a magyar helységnevekkel kapcsolatos fejlesztések a MÁV-nál

Fotó: 123rf.com

A papíralapú utastájékoztatási eszközökön, valamennyi érintett vonaton, állomáson és megállóhelyen megjelennek a magyarul is létező helységnevek.

A honlapon található, webes utazástervezőben szintén szerepelnek a magyar helységnevek is, továbbá a MÁV app is folyamatosan fejlődik.

Utóbbian jelenleg még csak a belföldi ajánlatok érhetők el, de várhatóan június közepétől az osztrák viszonylatokra, majd ezt követően, fokozatosan további frekventált nemzetközi úti célokra is elérhető lesz a nemzetközi vonatjegyváltás, amivel párhuzamosan itt is megvalósul a magyar nevek használata. A magyar helységnevekkel kapcsolatos fejlesztések folyamatosan bővülnek.