Csaknem 6 százalékkal volt magasabb a világ légiutas forgalma júniusban

Forrás: MTI

 2015. augusztus 06. 15:06

Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) összesítése szerint júniusban 5,7 százalékkal nőtt a világ légiutas forgalma 2014 júniusához képest.

A genfi szervezet csütörtöki, MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a júniusi adat valamivel alacsonyabb a májusi 6,7 százalékos bővülésnél, ennek oka a ramadán, amely a Közel-Keleten csökkentette a keresletet. Az IATA 250 taglégitársasága 6 százalékos kapacitásbővítést jelentett, a járatok átlagos töltöttsége 81,1 százalék volt júniusban.

Az első fél évben 6,3 százalékkal nőtt az utasforgalom az előző év azonos időszakához viszonyítva, míg a járatok kihasználtsága 79,4 százalékos volt.

A vezető régió továbbra is a Közel-Kelet, ahol 10,5 százalékos bővülést mértek, de a legnagyobb forgalmat bonyolító Ázsia-Óceániában is 6,8 százalékkal nőtt az utasok száma. Emellett Afrikából 2 százalékos csökkenést jelentettek.

A Repülőterek Nemzetközi Tanácsa (ACI) közleménye szerint az európai repülőtereken az első fél évben 4,5 százalékos utasforgalom-növekedést regisztráltak.