Csökkentek a fogyasztói árak Görögországban áprilisban

Forrás: MTI

 2016. május 10. 15:09

Csökkentek a fogyasztói árak Görögországban áprilisban. A görög statisztikai hivatal közölte, az Európai Unió statisztikai hivatalának (Eurostat) módszertana alapján számolt fogyasztói árindex (HICP) áprilisban éves összevetésben 0,4%-kkal csökkent a márciusi 0,7%-os visszaesés után.

A Reuters által megkérdezett elemzők áprilisra éves összehasonlításban mínusz 0,6 százalékra várták a harmonizált fogyasztói árindexet.

A nem harmonizált módszertan szerint a fogyasztói árak áprilisban 1,3 százalékkal csökkentek az előző év azonos hónapjához képest, márciushoz viszonyítva azonban 0,7 százalékkal emelkedtek.
Görögországban 2013 februárja óta csökkennek a fogyasztói árak, miután a nemzetközi hitelezők által elvárt megszorítások, a bérek és a nyugdíjak, és a kiugróan magas munkanélküliség miatt zuhant a háztartások vásárlóereje. Éves összevetésben legnagyobb mértékben, 2,9 százalékkal, 2013 novemberében csökkentek a fogyasztói árak.

 

A görög statisztikai hivatal egy másik jelentésében arról számolt be, hogy a munkanaptényezővel kiigazított adatok szerint márciusban 4,0 százalékkal csökkent az ipari termelés éves szinten az előző havi 2,5 százalékos zsugorodás után. Ezen belül a feldolgozóipar kibocsátása 2,5 százalékkal, a bányaipar teljesítménye 23,8 százalékkal, az energiatermelés pedig 5,1 százalékkal csökkent.

A szezonálisan és naptári hatással kiigazított adatok szerint februárhoz képest 0,8 százalékkal esett vissza Görögország ipari termelése márciusban.