Digitális korszakába érkezett a vasút

Forrás: turizmus.com

 2016. szeptember 20. 19:19

Megnyílt minden idők legnagyobb vasútijármű- és közlekedéstechnikai kiállítása a berlini vásárvárosban. A 11. InnoTrans történelmi lépést tett az innovációkkal teli világban: a vasúti szállítás és közlekedés megérkezett a digitális korba. Az InnoTrans kiállításon 2950 kiállító mutatkozik be.

Az ünnepélyes eseményen megjelent többek között Alexander Dobrindt közlekedésért és digitális infrastruktúráért felelős szövetségi miniszter és Violeta Bulc, az Európai Unió közlekedésért felelős biztosa is. Jelenlétükben került sor kora délután a világ vasúti vezetőinek idei csúcstalálkozójára. Az eseményen részt vett Dávid Ilona, a MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatója.

A hivatalos megnyitón Alexander Dobrindt azt hangsúlyozta, hogy a 11. InnoTrans történelmi lépést tett, a vasúti szállítás és közlekedés megérkezett a digitális korba, „hivatalos nevén a Mobility 4.0-ba”.

A rendezvény méretére jellemző, hogy 140 vasúti gyártmány itt mutatkozik be először a világ nagyközönsége előtt. Olyan újdonságokkal lehet találkozni – hogy a legnagyobbakat említsük –, mint a svájci Stadler cég Giruno-ja, azaz az első, EC250 márkanév alatt futó nagysebességű villamos motorvonata, amely 2017-ben áll majd forgalomba, s 2019-től a világ leghosszabb vasúti alagútjában, a júniusban megnyitott alpesi Gotthárd-alagútban fog szolgálatot teljesíteni.

A Siemens a török megrendelésre készített „Velaro Turkey” gyorsvasútját, valamint a „Metro Riyadh” szerelvényét hozta. Ez utóbbit Szaúd-Arábia fővárosában fogják használni, és kifejezetten az ottani klimatikus körülményekre fejlesztettek ki német szakemberek. A kiállítók között van a francia Alstom nulla széndioxid-kibocsátású helyi vonata, a csehek pedig egy villamost, a Škoda Transportationt hozták el: a „ForCity plus” névre keresztelt jármű 350 fő szállítására alkalmas.

A világ vasúti vezetőinek csúcstalálkozóján Dávid Ilona több kétoldalú megbeszélést is folytatott többek között az osztrák, a német és az orosz vasút képviselőivel, valamint személyesen tárgyalt Violeta Bulc uniós biztossal, a Szerbiával közös Budapest–Belgrád projektről.

Dávid Ilona és Andreas Mattha