Dübörgött tavaly a nagyszebeni és a nagyváradi reptér

Szerző: Irházi János

Forrás: turizmus.com

 2019. január 08. 10:07

A nagyszebeni légikikötő forgalma először haladta meg a 700 ezer főt, ami 31,32 százalékos növekedés az előző esztendőhöz képest. Nagyvárad is rekordot döntött, és 35,05 százalékos forgalombővülést produkált 2018-ban.

Rekord számú utas fordult meg 2018-ban a nagyszebeni reptéren, az erdélyi légikikötő forgalma először haladta meg a 700 ezer főt, ami 31,32 százalékos növekedés az előző esztendőhöz képest. A legjobb hónap augusztus volt, amikor 85 ezer utas érkezett vagy indult Nagyszebenből. A 700 353 utas odacsábításához elengedhetetlen volt az új desztináció menetrendbe állítása: a Nagyszeben-Tel Aviv járat (az első EU-n kívüli) mellett további nyolc város került fel a kínálatba, ugyanakkor a bukaresti belföldi járatok is vonzóvá tették a repteret.

Nagyszeben mellett a Debrecennel élesben konkuráló Nagyvárad is rekordot döntött, és plusz 35,05 százalékos forgalombővülést produkált 2018-ban: az előző éves 162 902 utashoz képest tavaly 220 012-en választották ezt a repteret.

A nagyváradi reptér, ami szintén rekordot döntött 2018-ban

Fotó: turizmus.com

Azzal, hogy az állami Tarom légitársaság végre rájött, hogy érdemes a lassú vasútról (60 km/óra átlagsebesség) átcsábítani a Bukarestbe utazókat, és sorra indítja belföldi járatait – márcisuban várhatóan Arad következik – megélénkültek a jelentős vidéki légikikötők. Árnyékolja viszont a kincstári lelkesedést, hogy 2018-ban Románia a járatkésések, törlések, túlfoglalások terén is rekordot döntött: az AirHelp statisztikája szerint tavaly naponta átlag 4800 utast érintettek az említett problémák, főként azok szenvedtek, akik nyáron a klasszikus üdülési desztinációkat választották.

Az utasok jogainak védelme még gyermekcipőben jár Romániában annak ellenére, hogy tavaly emelkedett a kártérítési kérelmek száma. Ugyanakkor a legdinamikusabban fejlődő repterek máris csúcsra járva működnek, egy járatkésés, netalán kiesés okozta zsúfoltság megoldhatatlan logisztikai feladat elé állítja őket.

Kapcsolódó cikkek