Előlegfizetés nélkül csábítanak nyaralásra az utazási irodák

Szerző: Pintér Tünde

Forrás: turizmus.com

 2021. január 26. 15:49

A korábban megszokottaktól eltérő, kreatív megoldások alkalmazására kényszerülnek az idei előfoglalási szezonban a túraszervezők. Több iroda kockázatmentes, előlegfizetés nélküli foglalási lehetőséget, más rugalmas módosítási lehetőséget kínál. Az utasok egyelőre kivárnak.

A máskor jól működő praktikák helyett új módszerekkel és rendkívüli akciókkal kell segíteniük az utazási döntések meghozatalát a szeptember óta szinte teljesen bevétel nélkül maradt utazási irodáknak. A nyarat övező teljes bizonytalanság miatt ugyanis az utasok többsége kivár, közben pedig reális a veszély, hogy – a nemzetközi utazások engedélyezése után az emberekből Európa-szerte kirobbanó utazási kedv, és a rendelkezésre álló kapacitások szűkössége miatt – a nyár közeledtével az egekbe szökhet a klasszikus tengerparti nyaralás ára – derül ki összeállításunkból.

Olyan utazásszervezőket kérdeztünk az idei előfoglalási taktikájukról és annak fogadtatásáról a piacon, amelyeknél különösen vonzó vagy egyedi előfoglalási feltételeket találtunk.

(Az utazási irodák nyári árualapját széles körűen bemutató, szokásos körképünkkel később jelentkezünk majd – a szerk.)

 

IBUSZ: 0 forint előleg a nyaralásra

Az idei nyaralások árának emelkedését már most érzékeli az IBUSZ. Tájékoztatásuk szerint a mediterrán (görög, spanyol, olasz) üdülőterületek nagyon jó szezonra és telt házas nyárra számítanak, ugyanígy erős nyarat várnak és jelentős kapacitásokat kötnek le a nagy, nyugat-európai kiutaztató irodák is, ami pedig a nemzetközi piacon elérhető árakra is hatással van.

„Korábbi bevásárlásainknak, illetve korai döntéseinknek köszönhetően az IBUSZ minimális korrekcióval tartani tudja 2019-es, illetve 2020-as árait. Mivel 90 százalékban előre garanciálisan megvásárolt szállásokkal és saját charterjáratokkal dolgozunk, jelen pillanatban a kapacitások miatt sem aggódunk – tájékoztatta szerkesztőségünket Komora Zoltán vezérigazgató-helyettes. – Az utazóközönség figyelmét viszont fel kell hívnunk arra, hogy aki az előfoglalási kedvezményeket kihasználva nem foglalja le időben a nyári utazását, az később kompromisszumok megkötésére és magasabb árak kifizetésére kényszerülhet. A fapados járatoknál és az online szállásfoglaló rendszerekben már most látványos és nagyon szembetűnő az áremelkedés” – tette hozzá.

Míkonosz. A görög szigeteken jelentős kapacitásokat kötnek le a nagy nyugat-európai tour operatorok is

Fotó: 123rf.com

A tendenciát látva az iroda december elejétől 15-20-40 százalékos előfoglalási kedvezményt hirdetett, amit megfejelt azzal, hogy 0 forinttal foglalhatók le az utazások. Az utasoknak március elejéig kell eldönteniük, hogy ténylegesen leelőlegezik-e nyári foglalásukat, vagy minden anyagi és jogi következmény nélkül elállnak a foglalástól, azaz a bizonytalan helyzet által okozott anyagi rizikót az IBUSZ átvállalja tőlük.

Az előlegmentes foglalás nagyon sikeresnek bizonyult, már csaknem 14 ezer befoglalt utasuk van – tudtuk meg Komora Zoltántól. A megrendelések 60 százaléka Görögországra érkezik, a második helyen közel 30 százalékos aránnyal Spanyolország áll, mintegy 10 százaléka a foglalóknak pedig az idén újra a kínálatukba került Törökországot választja.

 

Personal Tours: kedvezmények sora

A Görögországra specializálódott – mellette Olaszországot, Horvátországot és Spanyolországot is – kínáló Personal Tours többféle kedvezménye közül a legütősebb szintén a halasztott fizetéssel meghirdetett előfoglalási akció. Utasaiknak március 5-ig kell eldönteniük, hogy megtartják-e a befoglalt nyaralást és kifizetik a teljes részvételi díj 20 százalékát, vagy minden következmény nélkül elállnak a foglalástól.

További kedvezmény, hogy az április 30-ig tartó előfoglalási időszak végéig egy alkalommal ingyenesen módosítható az időpont vagy az úti cél. First minute-áraik 25-30 százalékkal kedvezőbbek a listaárnál. Az időben foglalók számára árfolyam-garanciát nyújtanak a teljes részvételi díjra, a törzsutasok hűségét ezenfelül plusz 3 százalékos engedménnyel is méltányolják – sorolta érdeklődésünkre Bajai Ágnes ügyvezető az aktuális kedvezményeket.

A kedvezmények számossága ellenére az új foglalók száma egyelőre igen csekély a családi vállalkozásban működő utazási irodánál, többnyire az előző szezonról voucherrel rendelkezők jelzik foglalási szándékukat. Tavaly ilyenkor már a kapacitásaik 35-40 százalékát lefoglalták – tudtuk meg az ügyvezetőtől.

 

Anubis Travel: csak 10 ezer forintot kérnek előre

Többek között a szállodák kedvező előfoglalási lehetőségeit, a széles kínálatot, a kedvező foglalási feltételeket sorolta érvként a korai foglalás mellett Ahmed Bahgat, az Anubis ügyvezető igazgatója.

„Törekszünk a lehető legjobb árakat megkapni a partnereinktől, másrészt alacsony mértékű előleg megfizetésével, a lemondási feltételek rugalmasabbá tételével igyekszünk a bizonytalan helyzethez alkalmazkodni. 2019-ben és a megelőző években a szokásos 40 százalék helyett csak 20 százalékos előleget kértünk, a fennmaradó részt akár több részletben is fizethették az utasaink. Idén már 10 ezer forintos előleg mellett is leköthetővé tesszük az utakat, ami dupla előnnyel jár: befizetése nem okoz különösebb nehézséget az utasoknak, és nem kell egyszerre nagyobb összeg megfizetéséről dönteniük. A könnyített előleg a február 28-ig történő foglalásokra, a május 1. és október 31. között induló utakra érvényes, bármelyik úti célunk (Egyiptom, Törökország, Görögország, Spanyolország) esetén” – tájékoztatta szerkesztőségünket az ügyvezető.

Népszerű turistacélpont Marmaris

Fotó: 123rf.com

Kiemelte, hogy török árualapjuk már több mint 220 szállodát tartalmaz, és tovább bővül, így várhatóan az övék lesz az egyik legnagyobb kínálat ebben a desztinációban a magyar piacon.

 

TUI: rugalmasság és biztonság

„A rugalmasságot és biztonságot jelentő lehetőségek hangsúlyozása legalább olyan fontos a kommunikációnkban, mint az akciók és a kedvezményes árak meghirdetése” – nyilatkozta lapunknak Taskár Tamás, a TUI Magyarország sales managere.

A bizonytalan ügyfelek megnyerésére kitalált Flex Tarif kötbérmentes törlésre vagy módosítási díj nélkül átfoglalásra ad lehetőséget legkésőbb az utazást megelőző 14. napig. A repülős utazási csomagok mellé járó szolgáltatás január 31-ig költségmentes, díja ezt követően a részvételi díj függvényében változik.

Az utazók biztonságérzetét növeli a Covid Protect névre keresztelt biztosítás, amely az utazás során a koronavírus okozta esetleges költségek fedezésére szolgál.  Ez minden TUI-utasnak térítésmentesen és automatikusan jár február 28-ig történő foglalás esetén.

Elsődleges lett a rugalmas átfoglalás és biztonság hangsúlyozása az utasok felé

Fotó: TUI

A jelenlegi előfoglalási időszakban a szállodák jellemzően 15-20, de akár 30 százalék engedményt is adnak, a TUI árualapjában szereplő több mint 100 szállodában pedig személyenként akár 250 euró is lehet kedvezmény – hívta fel a figyelmet az ügyvezető.

A TUI-nál úgy látják, a vonzó lehetőségek ellenére az utasok nagy része a helyzet megnyugtató alakulására vár, a foglalások száma kevesebb az ilyenkor szokásosnál.

 

ViaSale Travel: 50 euró elég a foglaláshoz

„Az utazási dátum pontos ismerete nélkül is bebiztosíthatják nyaralásukat ügyfeleink, egy alkalommal ugyanis módosítási költség nélkül – de természetesen a szezonális árkülönbség figyelembevételével – változtathatják foglalásukat. Előfoglalási kedvezményünk 9 százalékos, emellett a hotelek által kínált engedményeket is érvényesítjük utasaink felé, így a kedvezmény mértéke összességében akár 30-40 százalék is lehet. A bizonytalan helyzet miatt ráadásul most elegendő 50 euróval lefoglalni az utat, a szokásos 40 százalékos előlegkiegészítést pedig elhúzzuk a tavaszig” – számolt be foglalásösztönző módszereikről Raáb Szilvia, a Kanári-szigetek specialistájaként ismert Viasale Travel ügyvezetője.

Hozzátette: Tenerifére már kész árualappal rendelkeznek, és dolgoznak azon, hogy Gran Canaria is elérhető legyen sokak számára.

A hazai utazási irodáknál tehát most még kedvező áron és kockázatmentesen lehet klasszikus tengerparti nyaralást lefoglalni, hogy később milyen lehetőségek lesznek, azt a koronavírus-járvány megfékezésére irányuló átoltottság sikeressége is bizonyosan befolyásolja majd.