Emberi hibával magyarázza a veronai busztragédiát a sztrádarendőrség

Forrás: MTI

 2017. március 04. 21:26

Az ügyészségi vádemelésre várva a veronai autópálya-rendőrség már kialakította véleményét a magyar autóbusz 16 halálos áldozatot követelő katasztrófájáról: emberi tévedéssel magyarázza azt.

A Polstrada az első percektől jelen volt az olaszországi A4-es autópálya veronai szakaszán január 20-án történt baleset helyszínén. „Semmi nem utal a jármű műszaki meghibásodására. Véleményünk az, hogy a balesetet emberi tévedés okozta" – jelentette ki Girolamo Lacquaniti, az autósztráda-rendőrség parancsnoka. A Polstrada értékelése azokat a korábbi feltételezéseket erősíti meg, hogy a szerencsétlenséget a sofőr hirtelen rosszulléte vagy elalvása okozhatta.

A veronai ügyészség január 21-én indított vizsgálatot gondatlanságból elkövetett többrendbeli emberölés címén akkor még ismeretlennel szemben. Január végén az ügyészség a balesetkor vezető sofőrt nevezte meg gyanúsítottként, aki olasz sajtóértesülések szerint az – azóta már Magyarországra szállított – súlyos sérültek egyike.

A vizsgálatot vezető Angela Barbaglio államügyész az MTI-nek elmondta, hogy a szakértői jelentésekre 90 napot adtak, és ebből eddig 40 nap telt el. Mérnökszakértőt bíztak meg a jármű műszaki állapotának felmérésével, és további szakértőt a baleset helyszínének, vagyis az autósztrádaszakasz állapotának, a szalagkorlátnak és a buszt megállító felüljárófalnak a vizsgálatával, hogy kiderüljön, ezek mennyire befolyásolták a baleset kimenetelét.

Az ügyész megerősítette, hogy a vizsgálat gyanúsítottja jelenleg a járművet vezető sofőr, aki súlyos sérülései miatt a baleset óta nem tért magához.

Hangsúlyozta, hogy a magyar hatóságokkal szoros együttműködésben dolgoznak, a járműre és például a sofőr baleset előtti egészségi állapotára vonatkozó összes dokumentáció összegyűjtésével. Az ügyészség a szakértői vizsgálatok értékelése után dönt a jogi lépésekről, amit Angela Barbaglio a nyár folyamán valószínűsít.