Emeletes motorvonatok járnak majd Vácra

Forrás: MTI

 2018. január 23. 16:07

2019 végére Magyarországon elsőként a váci szakaszon közlekednek majd a Stadler KISS emeletes motorvonatok.

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára a Pest megyei város vasútállomásán arról beszélt, hogy a növekvő igények miatt választotta a MÁV a kétszintes vonatok alkalmazását, mivel már nem lehet tovább sűríteni a vonatjáratokat. Csépke András, a MÁV-Start Zrt. vezérigazgatója hozzátette, hogy ez a vasúti szakasz nemcsak az ország legrégebbi, de az egyik legnagyobb forgalmú része is, ami a vasúthálózat utasszámának közel 10 százalékát adja. A múlt évben 13,2 millióan utaztak ezen a szakaszon. Egyre többen járnak dolgozni Budapestre az agglomerációból, Dunakesziről, Vácról vagy Szobról.

Ilyen a Stadler KISS emeletes motorvonat

Fotó: logsped.hu

A most használt szerelvények 420 férőhelyesek, a kétszinteseken pedig közel 600 utas tud utazni, forgalomba állításuk tehát nagyban javítja a vonatok kapacitását.  A múlt év tavaszán írták alá azt a keret-megállapodást, amelyben 40 darab, 600 ülőhelyes emeletes motorvonatra szerződtek. Az első 11 darabos flotta a jövő év második felében érkezik meg, és a vonatok 2019 végére fognak menetrend szerint közlekedni. A motorvonatok alacsony padlós kialakításúak, légkondicionáltak, korszerű utastájékoztató rendszerrel és wifivel felszereltek, rendelkeznek a kerekesszékes utasok számára kialakított mosdóhelyiséggel, és egyidejűleg akár 12 kerékpár is szállítható rajtuk.

Rétvári Bence kitért arra is, hogy ebben a régióban minden közlekedési lehetőség bővülni fog az elkövetkező évben: akik autóval közlekednek azoknak az M2-es autóút 33 milliárd forintból kiépülő kétszer két sávossá válása jelent jobb közlekedési körülményeket, a dunai hajózás 12,5 milliárd forintos turisztikai fejlesztései pedig megújítják a vízi közlekedést.
Kapcsolódó cikkek