Európa turizmusa lábal ki a leggyorsabban a válságból

Forrás: turizmus.com

 2022. november 26. 08:29

Két és fél évvel a világjárvány kitörése után egyes desztinációk rohamtempóban építik vissza a turizmusukat. Az ENSZ Turisztikai Világszervezetének (UNWTO) legfrissebb adatai szerint Európa vezeti ezt a listát.

A régión belüli utazásoknak, valamint a kedvenc úti céljaikra visszatérő amerikai turistáknak köszönhetően Európa a világ 477 millió nemzetközi érkezésének 68%-át szerezte meg 2022 januárja és szeptembere között - írja a Bloomberg. Ez a világjárvány kitörése előtti turistaérkezések 81%-ának visszaszerzését jelenti.

Az európai városokban vagy a Földközi-tenger partvidékén nyaralni vágyó utazók nagy része az év harmadik negyedévében indult útnak - derül ki az adatokból. Ez az egész világ turisztikai érkezéseire is igaz: a nemzetközi utazások fellendülésének nagy része július és szeptember között történt, a nyári szezonban, miután tavasszal a legtöbb országban enyhítették a beutazási feltételeket.

Európát a világ leggyorsabban talpra álló régióinak listáján a Közel-Kelet, Afrika és Amerika követi, amelyek szeptemberre elérték a 2019-es szint 77, 63, illetve 66%-át.

Európa a 477 millió globális nemzetközi turistaérkezésből 68%-ot szerzett meg 2022 januárja és szeptembere között

Fotó: 123rf.com

Ha közelebbről megvizsgáljuk az egyes úti célokat, akkor az UNWTO szerint egy maroknyi Európán kívüli ország is új rekordokat jelentett a turistaérkezések terén, ők a 2019-es szinteket is meghaladták. Ezek közé tartozik Etiópia, Honduras, Puerto Rico, a Dominikai Köztársaság, Kolumbia, El Salvador.
Ezekkel ellentétben az Egyesült Államok nem szerepelt jól: itt a tengerentúli turisták érkezési szintje szeptemberben még 34%-kal maradt el a 2019 előtti szintektől. Ráadásul jövőre közel 7 millió látogató marad majd el az USA-ból a vízumproblémák miatt, a US Travel Association szerint.

Az ENSZ vezető turisztikai szerve azt jósolja, hogy 2022 végére az utazási ágazat globálisan a járvány előtti szint 65%-át éri el - ami körülbelül 1,2-1,3 billió dolláros turisztikai bevételt hoz majd, az 1,8 billió dolláros rekordot megközelítve. A turizmus folyamatos fellendülése még mindig nem egyenletes, de jó úton halad, mivel az infláció, az energiaválság és a fenyegető globális recesszió ellenére még mindig sokan indulnak útnak, hogy felfedezzék a világot.