Fák az emisszió ellensúlyozására

Forrás: Euronews

 2016. október 09. 18:03

Megszületett az egyezmény a repülőgépek széndioxid kibocsátás csökkentéséről: 2020-tól minden túllépést a légitársaságoknak azonos arányú faültetéssel kell ellensúlyozni.

A Nemzetközi Polgári Repülési Szervezet montreali ülésén a párizsi klímacsúcson elért egyezményt hajtják végre. Az Európai Bizottság már a következő lépéseket várja.

Violeta Bulc az unió közlekedési biztosa szerint most már pályára kell állítani a megállapodást úgy, hogy ne lehessen visszafordulni, főleg azután, hogy 65 ország aláírta a megállapodást

A légitársaságok által kibocsátott szén-dioxid csökkentéséről szóló megállapodás több éves vita után született meg, de a büntetést helyett csak annyiban szankcionálják őket, hogy túllépés esetén fákat kell ültetniük. A környezetvédő csoportok szerint ez nem elég.

 

Femke De Jong a Carbon Market Watch európai igazgatója szerint a légitársaságok által kibocsátott szén-dioxid nagyon nagy részt foglal el a világ összkibocsátásában. A következő évtizedben pedig ez a mennyiség megnégyszereződhet, ezért szerinte sürgősen kell valamit kezdeni ezzel a problémával. A dolog szépséghibája továbbá, hogy 2020-tól 2026-ig csak önkéntes alapon kell részt venni benne. Jelenleg a légitársaságok által kibocsátott széndioxid mennyisége megegyezik Németország éves kibocsátásával.