Folytatódik a kerékpárút-fejlesztés Hajdú-Biharban

Forrás: MTI

 2021. május 28. 10:07

Mintegy hét kilométer hosszúságú, 700 millió forintos beruházással készülő út alapkövét tették le csütörtökön Nagyhegyes határában, a 33-as számú főút mentén.

Bodó Sándor, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) foglalkoztatáspolitikai államtitkára, a térség országgyűlési képviselője azt mondta, a munkába járás mellett a kerékpározás új fejezetet nyitott a turizmusban is.

Utalt rá, hogy ez az útszakasz, amely a Nagyhegyes határában lévő körforgalomtól a látóképi csárdáig vezet a 33-as út mentén, része lesz a Debrecen–Hortobágy–Tisza-tó kerékpárútnak. Debrecen határában – a BMW autógyár építése miatt – néhány csomópontot át kell tervezni, utána kezdődhet majd a kerékpárút építése – jegyezte meg az államtitkár.

Pajna Zoltán, a hajdú-bihari közgyűlés elnöke hozzátette: a mostani fejlesztésnek és a tervezett utaknak köszönhetően négy év múlva "körbe lehet kerekezni" a Debrecen–Nagyhegyes-–Hajdúszoboszló–Ebes–Debrecen kerékpárút-hálózaton.

A 2021-2027 közötti időszakban további 77 kilométer új kerékpárút épül majd Hajdú-Biharban, a Hajdúdorog–Hajdúnánás, a Debrecen–Vámospércs és a Debrecen–Bocskaikert közötti kerékpárutak tervezésére 200 millió forint áll rendelkezésre.

Elkészült a Derecske-Sáránd közötti kerékpárút is, és amennyiben év végére befejezik a Sáránd-Mikepércs útszakasz építését, akár Nagyváradig is el lehet majd jutni kerékpárral Debrecenből.

Bajusz Istvánné polgármester, Varga Olivér, a Road Mérnökiroda ügyvezetője, Bodó Sándor, az ITM államtitkára és Pajna Zoltán, a megyei közgyűlés elnöke időkapszulát helyeznek el a 33-as számú főút mentén

Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Bajusz Istvánné, Nagyhegyes független polgármestere emlékeztetett: településük és Hajdúszoboszló között 2012-ben, Nagyhegyes és Balmazújváros között 2014-ben épült meg a kerékpárút, és most megnyílt a lehetőség, hogy "Debrecen felé induljanak".

Jelezte: a hajdú-bihari fejlesztési ügynökség közreműködésével 700 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyertek el a kerékpárút megépítésére a Terület- és településfejlesztési Operatív Program pályázatán, a beruházás őszre készül el.

A kivitelező Road Mérnökiroda Kft. ügyvezetője, Varga Olivér hozzátette: Látóképtől a nagyhegyesi körforgalomig 2,5 méter szélességben, fél-fél méter padkával kétirányú kerékpáros forgalomra alkalmas utat építenek, amelynek mentén 670 darab fát is elültetnek.