Franciaország a világháborús centenáriumra emlékezik

 2014. április 01. 18:17

Katonai temetők, emlékhelyek, nevezetes helyszínek, filmfesztiválok, kiállítások, sőt, még a Tour de France is a 100 éve elkezdődött világégésre és áldozataira emlékszik idén Franciaország számos pontján.

Az első világháború először 1915 környékén "vonzottta" a látogatókat, a családtagjaikat elvesztő rokonok személyében, akiknek külön útikönyv is készült, végigvezetve őket a neves csatatereken és temetőkön. 1919-ben a Michelin is önálló kalauzt adott ki a világháborús helyszínekről, a szeretteik nyomait keresők kiszolgálására pedig a húszas-harmincas években számos szálloda és étterem nyílt. Az érdeklődésnek a második világháború vetett véget, Franciaországban aztán legközelebb 1994-ben merült fel ismét az ezen típusú emlékezés szükségessége, az állam és a civil szféra összefogásával.

A háború centenáriumára viszont már komoly fejlesztésekkel és programokkal készülnek, főleg az ország északi-északkeleti részén az egykori Nyugati Front mentén. De még az idei, Yorkshire-ből induló és a frontvonal mentén végighaladó Tour de France is a centenárium jegyében telik, emléket állítva azon három Tour-nyertesnek, valamint a több millió katonának, akik a csatatéren veszették életüket.

A felmérések szerint ugyanis nagy érdeklődés mutatkozik az "emlékturizmus" iránt: 2010-ben az "első világháborús szolgáltatók" 6,2 millió turistát fogadtak, akik 45 millió eurót költöttek. A vendégek 45 százaléka külföldi, elsősorban brit, német, belga, holland és amerikai, akik 40 százalékban csoporttal érkeznek.

A szervező Atout France az országhatáron kívül is népszerűsíti az eseménysorozatot, főként azokon a piacokon, amelynek csapatai itt harcoltak 100 évvel ezelőtt.

További információ: http://centenaire.org/