Franciaország minimálár bevezetését javasolja a repülőjegyekre Európában

Forrás: MTI

 2023. augusztus 31. 15:37

Franciaország minimálár bevezetését javasolja a repülőjegyekre Európában a szociális és környezetvédelmi dömping elleni küzdelem céljából - mondta Clément Beaune közlekedési miniszter a L,Obs című francia hetilapnak adott interjúban.

A tárcavezető hozzátette, hogy a javaslatot a következő napokban bemutatja uniós kollégáinak. "Tíz eurós repülőjegyek az ökológiai átállás időszakában többé nem lehetségesek, nem tükrözik vissza az árat, amennyibe a bolygónknak kerülnek" - hangsúlyozta a francia miniszter, utalva a fapados légitársaságok bizonyos árpolitikájára. Hozzátette:

Ezek a figyelemfelkeltő árak nem fedezik az egy utasra jutó valós költségeit a légi utazásnak, amely sokkal több üvegházhatású gáz kibocsátásával jár, mint a vasúti közlekedés.

parizs_repulo_123rf

A költségvetési tervezet szerint az autópálya-társaságokra és a repülőjegyekre 2024-ben újabb adókat vetne ki a francia kormány

Fotó: 123rf.com

"Teljes mértékben vállalom azt az álláspontot, hogy a környezetszennyező tevékenységeket meg kell adóztatni az ökológiai átállásba történő beruházások érdekében" - jelezte Clément Beaune, miután a kormány már tervezi a légi közlekedésre kivetett úgynevezett "szolidaritási" adó emelését.

A szolidaritási adót minden Franciaországból induló légi járatra kiveti a kormány, és a befolyó összegből a vasúti fejlesztéseket finanszírozza. A költségvetési tervezet szerint az autópálya-társaságokra és a repülőjegyekre 2024-ben újabb adókat vetne ki a francia kormány.