Így fejlesztene tovább Erdélyben az Aeroexpress

Szerző: Irházi János

Forrás: turizmus.com

 2022. november 15. 12:24

Szeptember 5-én indította el közvetlen járatait az Aeroexpress Regional Budapestről Kolozsvárra, Debrecenből pedig Kolozsvárra-Marosvásárhelyre. A bő két hónapos tesztidőszak tapasztalatairól kérdeztük a légitársaságot.

„A két hónap alatt meggyőződhettünk, hogy a kolozsvári és marosvásárhelyi járatok indítása értékes, értelmes, és hiánypótló. Leginkább a Budapest–Kolozsvár járattal vagyunk elégedettek, ezen a vonalon hetente 30 százalékkal emelkedett az utaslétszám”– nyilatkozta lapunknak Somogyi-Tóth Dániel, az Aeroexpress Regional alapítója-résztulajdonosa.Elmondta, hogy a Debrecen–Marosvásárhely járat bővülése is jól látszik, azonban ott a várakozásoknak megfelelően, a kisebb felvevőpiac miatt kevésbé gyors a folyamat.Közben azt tervezik, hogy a korábbi tervekkel ellentétben már december közepétől elindul a Budapest–Kolozsvár járat, „amelynek ilyen rövid idő alatt is komolyabb törzsközönsége lett."

Aeroexpress gép a budapesti reptéren

Fotó: Somogyi-Tóth Péter / Aeroexpress

Az Aeroexpress már természetesen dolgozik a jövő évi terveken, és Debrecen mellett számításba kerültek nyugat-magyarországi regionális repterek – mint például Pécs, Sármellék, Győr – bekapcsolása is a regionális járatokba, hisz a tapasztalataik alapján érdemes tovább építkezni.

Somogyi-Tóth Dániel megjegyezte, hogy a brassói reptér megnyitása szintén pozitívum lesz a regionális rendszerben, és ezt a légikikötőt is bekapcsolnák a hálózatukba. Hozzátette, hogy ők elsősorban a Kárpát-medencében gondolkodnak, olyan desztinációkban, ahova az autópálya-infrastruktúra kiépítetlensége miatt bonyolultabb eljutni.Arra a kérdésre, hogy terveznek-e belföldi járatokat is, elmondta, kaptak visszajelzéseket például egy Pécs–Debrecen járatra, de mivel a két várost autópálya köti össze, ez a kérdés most nincs napirenden. Belföldön viszont az Aeroexpress hidroplán sikeres próbái után már szintén jövő évi programokon dolgoznak.

Hidroplán landol a Balatonon

Fotó: Somogyi-Tóth Péter / Aeroexpress

Az Aeroexpress Regional alapító-résztulajdonosa a 100 százalékban magyar tulajdonú BASe Airlines Zrt., amely 31 éve van jelen a piacon és Európán belül jelentős tapasztalatokat szerzett a regionális repülés terén. Emellett magánszemélyek vannak még az alapítók között. A légitársaság által használt Embraer 120 ER brazil gyártmányú utasszállítót kifejezetten a rövidtávú, regionális járatok hatékony és gazdaságos üzemeltetésére fejlesztették ki.

Arról, hogy milyen élmény egy ilyen kisgépen repülni, Baladincz Bendegúz készített videós beszámolót az Aeroexpress-Regional és a BASe Airlines közös járatán a Budapest–Kolozsvár útvonalon.