Így festették le az Air France első Airbus A220-asát

Forrás: turizmus.com

 2021. július 27. 13:39

Az Air France a járvány ellenére is folytatja a flotta megújítását, szeptemberben érkezik meg az első Airbus A220-300-as gép, amellyel a rövid- és középtávú járatokon használt Airbus A318-asokat és A319-eseket váltja.

A kanadai Mirabelben készülő első példány a napokban gördült ki a festőcsarnokból, az A220-as már az Air France modernizált festésmintáját kapta. Ezen a légitársaság hagyományos szimbóluma, a szárnyas csikóhal már az első ajtó mellett is megtalálható – olvasható a légitársaság közleményében.

Az Airbus A220-asok 20 százalékkal alacsonyabb üzemanyag-fogyasztás és károsanyag-kibocsátás mellett üzemeltethetők, mivel a gépek szerkezete könnyebb, kompozit anyagokból készül. Az új generációs hajtóműveknek köszönhetően ezek a típusok 34 százalékkal halkabbak, mint az A319-esek, és kulcsszerepet játszanak abban, hogy az Air France elérje klímavédelmi céljait.

A légitársaság a belföldi és régióközti hálózatban 50 százalékkal szeretné csökkenteni az emissziót 2024-től, 2030-ra pedig az egy utaskilométerre vetített szén-dioxid-kibocsátást kell csökkenteni 50 százalékkal.

A festésről egyperces összefoglaló videó is készült:

Mielőtt az első példány megérkezne a párizsi bázisra Mirabelben többféle földi teszten és tesztrepülésen kell átesnie. Átvétele után az első hónapban kizárólag a pilóták és légiutas-kísérők képzésére használja majd az Air France a gépet, mivel üzemeltetéséhez a szakembereknek típusvizsgát kell tenniük.

Mint minden új típus érkezésénél, az Air France most is két csoportot állított fel, az egyikben azok a pilóták és a légiutas-kísérők vannak, akik már rendelkeznek a szükséges típusvizsgákkal, ők fogják a kollégáikat felkészíteni az új repülőgép üzemeltetésére.

Tavaly szeptemberben nyolc instruktor vett részt egy nyolchetes elméleti és gyakorlati képzésben az Airbus montreali központjában, ők most további 28 pilóta kiképzését végzik, ehhez egyebek között egy mozgó, úgynevezett full flight szimulátort is használnak, amely az Air France képzőközpontjában készült.

Hasonló eljárás alapján zajlik a légiutas-kísérők felkészítése is, 14 szakembert tavaly képeztek ki Zürichben, ők jelenleg a tananyag összeállítását végzik, amely alapján 2021 szeptemberétől nekik kell majd kollégáikat kiképezni az A220-300-asok fedélzetén zajló feladatok elvégzésére.

Mire az első példány szolgálatba áll 37 légiutas-kísérőnek lesz engedélye az A220-300-asokon szolgálni.

A pilóták és légiutas-kísérők mellett a műszaki karbantartók is készülnek az új típus érkezésére, sőt a repülőtéri állomáson dolgozók, valamint az üzemeltetésért felelős szakemberek is oktatásban részesülnek.

Az Air France Airbus A220-asai 148 utas szállítására képesek 3-2-es kabinkonfigurációban. Minden ülésnél A és C típusú USB-csatlakozó lesz, és a fedélzeten WiFi-szolgáltatás is elérhető.

(címlapkép: Air France)