Kerékpáros dömping a lengyel városokban

 2014. július 30. 15:08

Több mint 180 ezer használó és 3 millió kölcsönzés – a Veturilo városi kerékpárok Varsóban közkedvelt közlekedési eszközökké váltak, jól kiegészítik a tömegközlekedést.

A városi kerékpárokat szívesen használják Krakkó, Wrocław, Białystok és Opole lakói is. A vállalkozások sikere a városok bevételét is növeli.

Varsóban azok az állomások örvendenek a legnagyobb népszerűségnek, melyek egy-egy egyetem, főiskola vagy bevásárlóközpont mellett találhatók. A cég statisztikájából kiderül, hogy az egész országban a rendszer 2011-es beindulása óta 4 millió kölcsönzést jegyeztek be. Csupán ebben a szezonban már 1 millió fölé emelkedett a kölcsönzések száma.

Az utasok 85%-a csak az első ingyenes 20 percet veszi igénybe. A rendszer szándékosan úgy van kiépítve, hogy lehetővé teszi a gyakori kerékpárváltásokat, rövidtávon belül.

Némely városokban azonban még az állomások és kerékpárok száma túl alacsony ahhoz, hogy a rendszer megfelelően fejlődjön. Így volt például Poznańban, ahol a város a kezdetekben csak 7 állomásba és 80 kerékpárba fektetett be... Ebben az évben ez is változásnak indult. Kiépítettek további 9 állomást 90 kerékpárral. Kiderült, hogy így a kölcsönzések száma 150 %-kal megnőtt.

Valószínű, hogy egy ilyen városban mint Poznań a kerékpárok ideális száma 1200 körül lenne, vagyis 1 kerékpár jutna 500 lakosra.

Krakkóban 300 kerékpár és 30 állomás mellett 2,5 ezer kölcsönzés az átlag naponta.