Közgyűlést tartott a Magyarországi Idegenvezetők Szövetsége

Forrás: turizmus.com

 2021. szeptember 02. 12:50

A Magyarországi Idegenvezetők Szövetsége augusztus 28-án a SZÁMALK-Szalézi Technikum és Szakgimnázium dísztermében tartotta meg éves közgyűlését, amelynek történéseiről Caesar Éva, a MISZ elnöke számolt be szerkesztőségünknek.

A rendezvény elején az iskola igazgatója köszöntötte a közgyűlés résztvevőit és vendégeit, és röviden bemutatta a turisztikai szervező és az idegenvezető képzésüket. Érettségi után két évig tanulják a szakmát a diákok, majd egy részük tovább tanul, nagyobb részük a munkaerőpiacon helyezkedik el. A MISZ immár harmadik éve működik együtt a szakgimnáziummal, amelynek tantermeiben előadásokat tartanak a tagjaiknak, de a turizmus szakos és idegenvezető hallgatók, valamint a tanáraik is részt vehetnek ezeken.

Caesar Éva tájékoztatása szerint a közgyűlésen az Év Idegenvezetőjét ezúttal ugyan nem ünnepelhették, de köszöntötték és oklevéllel kitüntették Sziki Brigittát, az Év Idegenvezető Ígéretét. Ennek a címnek az odaítélése már tízéves hagyomány a szövetségnél. A fiatal leendő idegenvezetőt egy évre felveszik a tagjaik közé, megkapja a havi hírlevelet és minden egyéb információt, részt vehet minden programjukon.

 

Kata-változások

Antalóczy Györgyné könyvvizsgáló és adószakértő előadásában tájékoztatást adott az idei adóváltozásokról, Kiemelte, hogy a kata szerint adózó idegenvezetőket megbízó céget 40% adó terheli akkor, ha ugyanazon idegenvezetőnek kifizetett munkadíj egy évben meghaladja a 3 millió forintot, vagy ha kapcsolt vállalkozási viszonyban álló kifizetőtől szereznek bevételt. Ha pedig a bevételek külföldi kifizetőtől származnak, akkor az adófizetési kötelezettség közvetlenül a kata szerint adózó idegenvezetőt terheli.

A MISZ a bevezetése után lobbizott a kamaráknál a „büntetőadó" ellen, javasolva és érvekkel alátámasztva az ötmilliós felső határt, vagy azt, hogy az idegenvezetőkre ne vonatkozzon ez az adó – tette hozzá a szövetség elnöke.

 

Lobbimunka

Az elnöki beszámolóban többek között elhangzott, hogy a pandémia hatásainak kárenyhítésére tavaly négy havi adóelengedést és egy összegű minimálbért kérve minden lehetséges kormányzati szervet megkerestek, amelyek válaszaikban a további lehetőségek kereséséről biztosították a MISZ-t. Végül a nem katás egyéni vállalkozó idegenvezetők részesültek járulékkedvezményben. A szakmai szövetség a kamatmentes hitelről és az adóra vonatkozó halasztásról, illetve részletfizetési lehetőségről tájékoztatta a tagságot.

Caesar Éva elnöki beszámolója a MISZ közgyűlésén

Fotó: Rózsa Zsuzsanna

Legutóbbi fejleményként, idén nyáron az önfoglalkoztatók, így végül a kata szerint adózó vállalkozók, köztük nevesítve az idegenvezetők is kaphattak egy, a garantált bérminimummal megegyező összegű támogatást.

A MISZ egyik korábbi javaslataként a kért támogatás fejében felajánlotta az idegenvezetők szolgálatait a vidéki desztinációk honlapjainak ismeretanyagokkal való feltöltésére magyar és idegen nyelven, valamint többfajta programkínálat kidolgozására. Ebből az ötletből született meg a Magyar Turisztikai Ügynökség vidéki idegenvezetőknek meghirdetett pályázata.

Tavaly nyárra karanténsulit hirdetett a szövetség, azaz általános és középiskolások számára több tantárgyból korrepetálást, az önkéntesség jegyében. Ebbe a tevékenységbe a Magyar Idegenvezetők Egyesületét (MIE) is bevonták. A tagjaik munkához jutása érdekében arra is javaslatot tettek az illetékes minisztériumnak, hogy diplomás, de tanári végzettség nélküli idegenvezetők dolgozhassanak óraadó tanárként, vagy tanítóként, de ez végül nem valósult meg.

A MIE kezdeményezésével részt vettek az idegenvezetők flash mob akciójában, majd később a „Mentsük meg a turizmust" akcióban is.

Caesar Éva az elmúlt időszak legfontosabb fejleményének ugyanakkor azt tartja, hogy az MTÜ-vel elkezdődhetett az idegenvezetői munka immár több évtizede megoldásra váró gondjainak jogszabályi úton történő rendezése. Ebben szintén mindkét szervezet, a MISZ és a MIE is rész vesz. Ennek első lépéseként megújították az Idegenvezetők Etikai Kódexét.

Részt vettek az Idegenvezetők Világszervezetének (WFTGA) zoom-os találkozóin, és médiaszereplésből is kijutott nekik.

Belső képzési programjaikat részben élőben (Várkapitányság programja, Országház-látogatás, Tisza István-kiállítás, vezetett séták Budán), részben online előadások formájában valósították meg.

Pályázati pénzből a weboldalukat is meg tudják újítani, amelynek már fut a próbaverziója, legutóbb pedig a Szembenézés Alapítvány képzésein vettek részt – zárta beszámolóját az elnök.