Szentpétervár fapados járattal

Forrás: turizmus.com

 2017. május 05. 14:32

Augusztus 27-től hetente kétszer közlekednek a Wizz Air járatai Szentpétervárra. A légitársaság október 25-ig szerdán és vasárnap, a téli menetrendi időszakban kedden és szombaton indul második oroszországi célállomására Budapestről.

„Az új járat indítása jól mutatja, hogy a privát és az állami szféra szereplői képesek együttműködni, a légi összeköttetés létrejöttében ugyanis komoly jogi és politikai segítséget kaptunk a kormánytól” – mondta el május 5-i sajtótájékoztatóján Váradi József, a diszkont-légitársaság vezérigazgatója.

A jelenleg 28 bázisról (amelyből 2 a nyáron nyílik) 42 országba 500 útvonalat kínáló Wizz Air az idei év első négy hónapjában 24 százalékos növekedést regisztrált, a magyar piacon a növekedés 17 százalék volt. Mindez Váradi József szerint nem csupán a hazai piac erejét mutatja, hanem azt is, hogy Magyarországon soha nem látott turisztikai boom zajlik. A légitársaság két itthoni bázisáról immár 69 útvonalat kínál 29 országba, és idén 4,8 millió ülőhelyet biztosítva 4,3 milliós utasforgalomra számít, miközben a Budapest Airport forgalmának immár 30 százalékát adja.

A Wizz Air 2013 szeptemberében indította Budapest–Moszkva járatát, amely azóta 440 ezer utast szállított a két főváros között, és idén 120 ezer ülést kínál heti hat járatán.

Szijjártó Péter és Váradi József a szentpétervári járatnyitást bejelentő sajtótájékoztatón

A sajtótájékoztatón Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter elmondta: a nemzeti légitársaság hiánya a turizmus, a kereskedelem és a befektetések terén egyaránt hátrány, ám a Wizz Air és a kormány törekvései sokszor egybevágnak, ezért mindenképpen segíteni kívánják az ország érdekeit szolgáló járatnyitásokat. Szentpétervár pedig nem csupán kulturális szempontból izgalmas, hanem a térség a Magyarországra beutazó orosz turisták fontos küldőpontja is egyben. A Wizz Air új járata emellett számos magyar vállalat számára biztosít lehetőséget arra, hogy új kereskedelmi kapcsolatokat létesítsenek, növeljék bevételeiket és  munkahelyeket teremtsenek, mindennek pedig pozitív nemzetgazdasági hozadéka lesz.

A közelmúltban indított kilenc új útvonal és a Bordeaux-ba, Asztanába, valamint Frankfurtba közlekedő járatok mellett Szentpétervár már a 13. célállomás, amellyel a Wizz Air bővíti budapesti hálózatát 2017-ben. A légitársaság így már 63 várossal kapcsolja össze a fővárost Európában és azon túl is, ezáltal a budapesti kínálat a legváltozatosabb a WIZZ egész hálózatában.

A petrodvareci nyári palota

Szentpétervár, Oroszország második legnagyobb városa jelentős kikötő a Balti-tenger partján, a Néva folyó torkolatánál. A Nagy Péter cár által alapított város az egykori orosz birodalom cári székhelye volt, és jelenleg is az ország kulturális fővárosának tekintik. Lélegzetelállító fekvése és egyedülálló módon fennmaradt építészeti emlékeinek köszönhetően a város számtalan felfedeznivalót tartogat a látogatók számára: több mint 200 múzeum, köztük a világ egyik legnagyobb művészeti gyűjteménye, az Ermitázs, számos palota, galéria és kulturális programok gazdag választéka a klasszikus zenétől a baletton át az avantgárdig és modern fesztiválokig.

A világörökség részeként számon tartott kulturális és történelmi kincsein túl Szentpétervár jelentős kereskedelmi csomópont is, amely Oroszország egyik legfontosabb pénzügyi, gazdasági és ipari központja.