Kukáshajót és „zöld” kikötőt avattak a Dunán

Forrás: turizmus.com

 2016. augusztus 30. 14:15

Felavatták a Duna egyik legújabb és leginnovatívabb hajóját, a Tersus szemeteshajót, valamint a Garam 1 „zöld” kikötőt.

Augusztus 30-án sajtótájékoztatóval egybekötött avatási ünnepségen hivatalosan is „munkába lépett” a Tersus szemeteshajó, mely alkalmas az összes Budapesten kikötő szállodahajónak valamint rendezvényhajónak a vízoldalról történő kiszolgálására, így segítve a rakpartok tehermentesítését és Budapest környezetvédelmét.

A kukáshajót és hozzá tartozó infrastruktúrát a MAHART PassNave – összefogásban az FKF Zrt.-vel és a Főkert Zrt.-vel – önerős beruházásként valósította meg 200 ezer euró értékben.

Az avatáson – melynek a Budapest Rendezvényhajó  adott otthont – részt  vett Tasó László a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közlekedéspolitikáért felelős államtitkára, Dr. Szeneczey Balázs városfejlesztésért felelős főpolgármester-helyettes, Csontos István az FKF Zrt. vezérigazgatója, Szabó József a Főkert Zrt. vezérigazgatója, valamint Spányik Gábor a MAHART PassNave ügyvezetője.

A MAHART Services kikötői szolgáltatásának elmúlt éves tapasztalatai rámutattak, hogy Budapesten az FKF Nonprofit Zrt. közútról történő napi rendszeres szemétszedése, az éttermi állóhajók, a nemzetközi szállodahajók, valamint a rendezvényhajók esetében komoly emissziós terhelést jelent az amúgy is túlzsúfolt pesti alsó rakpartnak. Felismerve a fenti problémát, a fenntartható fejlődés valamint a jövőért érzett felelősség jegyében a MAHART PassNave 2015-ben vásárolta meg Hollandiából azt a hajót, amelyet önerős beruházás keretében alakított át hulladékszállító hajóvá. A 17.5 méter hosszú, 4.72 méter széles műanyag, így könnyen manőverezhető hajó, amely 2x280 kW Volvo motorral ellátott.

Egyeztetve a Fővárosi Közterület-fenntartó Nonprofit Zrt. szakembereivel, a MAHART 2016 tavaszától az MS Tersus segítségével egy olyan vízoldalról történő szemétszedést valósít meg, amely könnyebbséget jelent minden hajózásban érdekelt vállalkozás részére, továbbá kevésbé környezetszennyező, így hosszútávon a MAHART PassNave-nek, mint állami többségi tulajdonban lévő cég társadalmi felelőségvállalását erősíti. A 12-16 darab 0.8 köbméteres tárolóedényt befogadni képes hajó semmilyen formában nem zavaró, hiszen a tárolóedények a hajó hasában vannak elhelyezve, így a város lakói, valamint az ide látogató külföldi és belföldi turisták mindösszesen egy közös designnal készült, egyébként különleges kialakítású hajótestet látnak. A szemét kirakodására pedig – a FŐKERT Nonprofit Zrt. szakembereinek köszönhetően – egy eddig még soha nem látott zöld kikötőben kerül sor, amelyet a Dráva utcánál alakítottak ki.

 

A kikötő kialakításával a rakpart forgalmát nem zavaró módon kerül sor az összeszedett hulladék átrakodására, amelyhez a FŐKERT Nonprofit Zrt. és a MAHART PassNave Kft. egy zöld oázis pontont valósított meg, így egy ipari létesítmény helyett egy új, üde színfoltot láthatnak az arra autózók. A hajótest formája, valamint a tervezett technológia miatt az átrakodás semmilyen zajterheléssel sem jár.

A hulladékszállító hajó a nyár folyamán ugyan még próbaüzemként, de már napi szinten került bevetésre. A sokszor napi 12 órás műszakok mindennemű fennakadás nélkül zajlottak le, így e tapasztalat alapján nyugodtan kijelenthető, hogy a hajó hosszútávon is hatékonyan fogja kiszolgálni a szállodahajókat. A hajót megrendelés alapján indítja a MAHART PassNave Kft., a hajó személyzete még a 24 órával korábban leadott megrendeléseket is minden további nélkül ki tudja szolgálni. Az első hónapok tapasztalata alapján a hajó kb. 30-40 köbméter szemetet tud naponta szelektív formában elszállítani, ami 7-8 darab 180 fős kabinos hajó kiszolgálását jelenti.