Látványterveken a budapesti repülőtér 2024-ben újranyíló 1-es terminálja

Forrás: turizmus.com

 2022. március 28. 15:10

Chris Dinsdale, a Budapest Airport vezérigazgatója az Airportal.hu című szakmai oldalnak bemutatta a tervek szerint 2024-ben újra megnyíló 1-es terminál látványterveit.

Az 1. Terminál megnyitására azért is szükség van, hogy a repülőtér az egyre nagyobb utasszám mellett is fenn tudja tartani a kiszolgálás minőségét – mondta el a cikkben Chris Dinsdale.

A tervek teljes egészében készen vannak, jelenleg az engedélyeztetés zajlik. Az újranyitás keretében egy új, gyalogos be- és kiszállítást lehetővé tevő mólót létesítenének a légi oldalon. A terminál jelenlegi, 24 ezer négyzetméteres területe így 7000 négyzetméterrel bővülne.

Látványterv az 1. Terminálhoz épülő utasmólóról

Forrás: Budapest Airport

A beszerzés és a kivitelezés nagyjából két évet venne igénybe, a nyitás időpontja így 2024 tavasza lehet. A 3. Terminál pedig leghamarabb 2028-ban nyílhat meg az utasok előtt, a kibővített 1. Terminált ekkor az üzemeltető tervei szerint ismét be fogják zárni, hogy a működést a 3. Terminálra összpontosítsák. Az 1. Terminál ezután speciális gépeket szolgálhat majd ki.

Több lehetőséget is megvizsgáltak arra, hogy a 3. Terminál építése alatt hogyan lehetne a kapacitásaikat bővíteni, és az 1. Terminál újranyitása mellett döntöttek, mivel ez magas színvonalú környezetben biztosítaná a szükséges többletkapacitást.

Külső látványterv az utasmólóról

Forrás: Budapest Airport

Maga az 1. Terminál műemlék, és szeretnék is ezt a kivételes art deco épületet maradéktalanul megőrizni. A terminálon korábban használt technológia azonban már nem megfelelő, hiszen 9 éve nem kezel utasokat. Ki kell cserélni számos rendszert, a röntgengépeket, amivel egy modern, a mai elvárásoknak megfelelő terminált szeretnének kialakítani - mondta az interjúban a vezérigazgató.

A legfontosabb fejlesztések között szerepel az új, könnyűszerkezetes móló épülethez történő kapcsolása mellett új, korszerű utasbiztonsági ellenőrző sávok kialakítása, a feladott poggyászokat átvizsgáló berendezések cseréje, valamint kényelmes és utasbarát várakozóhelyek kialakítása.

A meglévő forgalmi előtér bővítésével 7 repülőgép-állóhelyet terveznek megvalósítani az épülettel szemben, amelyek kiszolgálása az 1. mólónál már megszokottak szerint gyalogos és buszos kapuk segítségével valósulna meg.

Az épülettel szemben 7 repülőgép-állóhelyet terveznek megvalósítani

Forrás: Budapest Airport

2012-ben, a bezárása előtt éves szinten 2,5 millió utast kezelt a terminál, az új mólóval együtt ennek közel a duplája lenne a kapacitása.

A terminál a normál utasjáratok mellett a chartergépek kiszolgálására is alkalmas lesz. A kisgépes forgalom számára is mindenkor megfelelő helyet fognak biztosítani, a jelenlegi tervek szerint a magángépeket egy kicsit arrébb helyezik, a meglévő GAT-ot pedig felújítják, de középtávon a jelenlegi helyén marad.