Még több kínai járat az Air France KLM-től

Forrás: turizmus.com

 2018. július 20. 10:20

Az Air France KLM és a China Eastern Airlines megerősítették és MRO szintre emelték közös együttműködésüket.

Az MRO (maintenance, repair, operation) szint azt jelenti, hogy a fenntartás, javítás és operatív működés területén is együttműködik az európai légitársaság a shanghaji bejegyzésű, kínai kisebbségi tulajdonosával. A China Eastern Airlines az európai cégcsoport tagjától, az AFI KLM E&M-től vásárol szolgáltatásokat a Boeing 787-es típusú gépek számára. A kínai társaságnak jelenleg 15 ilyen repülője van.

Az együttműködésnek része a közös alkatrész-beszerzés, valamint a képzés és az iparfejlesztés is. Az AFI KLM E&M a tervek szerint regionális alkatrész-lerakatot is létesít Shanghajban, részben a China Eastern Airlines, részben pedig más, jövőbeni ügyfelek igényeinek kiszolgálására.

A China Eastern Airlines gépei

Fotó: turizmus.com

A légitársaságok 2019-től megerősítik a joint venture együttműködésüket is. Szövetségük, a SkyTeam, amelynek az Air France, a KLM és a China Eastern Airlines a tagja, két további járatot működtet code-share alapon, vagyis a másik által üzemeltetett járatokat is árusíthatják. Ez a Párizs-Wuhan és Párizs-Kunming járatokra vonatkozik. Ezen kívül a partner segítségével még több desztinációt tudnak kiajánlani utasaiknak.

Az Air France és a China Eastern már 2000-ben megkötötte a code-share egyezményt a Párizs-Shanghaj útvonalra. Ezt egészítette ki a 2012-es joint venture megállapodás, amelyhez 2016-ban csatlakozott a KLM is, és az együttműködést kiterjesztették az Amszerdam-Shanghaj útvonalra is. 2017 októberétől a China Eastern Airlines birtokolja az Air France-KLM 8,8 százalékát, és egy igazgató is képviseli a kínai céget az európai vállalat igazgatótanácsában.