Még több Málta a jubiláló Air Maltával

Szerző: Vajk Brigitta

Forrás: turizmus.com

 2015. április 16. 16:21

A három kis szigetből álló ország az elmúlt tíz évben hatalmasat fejlődött: csodálatos kulturális örökségei és természeti kincsei mellé immár szolgáltatásaiban is felnőtt. Egyre kedveltebb célpontja a turistákon kívül a nyelvtanuló fiataloknak és az üzleti utazóknak.

Idén 20 éve indult el az első közvetlen Air Malta-járat Budapest és Málta között. Többek közt ez is az apropója volt annak az üzleti reggelinek, amelyet április 16-án adott partnereinek a Máltai Idegenforgalmi Hivatal és az Air Malta – stílusosan a máltai tulajdonú Corinthia Hotel Budapest Hársfa termében. Hangya Edina képviselet-vezető prezentációjában bemutatta a desztináció összes vonzerejét, valamint újdonságokra, érdekességekre hívta fel az utazásszervezők figyelmét. Kedves Marianna, a máltai légitársaság vezérképviseletét ellátó Tensi Aviation sales managere arról beszélt, milyen előnyökkel jár az utasnak, ha az Air Malta járatain repül.

 

A csöppnyi szigetcsoportra (Malta, Gozo, Comino) mindössze kétórányi repülőút alatt lehet eljutni, s az utazó olyan különleges mediterrán vidékre érkezik, melyek egyes részein felsejlenek az észak-afrikai kultúra hatásai is, de úgy is fogalmazhatunk, hogy egészen sajátos kultúrával rendelkezik Európa és Afrika találkozási pontján, a Földközi-tenger közepén, amelyet a magyarok egyre sűrűbben látogatnak – évente több mint 15 ezren, kétszer annyian, mint 2012-ben. Sőt, a Máltán élő magyarok száma sem csekély, mintegy 3 ezer fő.

 

A kulturális sokszínűség, a természeti szépség és a sportolási lehetőségek széles skálája az ország vonzerejének egyik titka, de sokat nyom a latba a könnyű bejárhatóság, a kis távolságok egy-egy helyszín között, valamint – volt angol gyarmat lévén –a helyiek kiváló angol nyelvismerete is, s az sem elhanyagolható tény, hogy Málta (Katar után) a világ második legbiztonságosabb országa. A turisták mellett a világ minden pontjáról érkeznek diákok az amerikai és angol nyelviskolákhoz képest viszonylag olcsó máltai nyelviskolákba, de a szigetország nagyon markánsan jelen van évek óta a MICE-térképen is, amit a www.meet-malta.com üzleti turizmusra specializálódott honlappal is támogat.

Ebben az évben a főváros, Valletta több nemzetközi elismerést is kapott: a Lonely Planet Best in Travel 2015 városok toplistáján az ötödik, míg az európai legjobb desztinációk rangsorában a 4. helyet szerezte meg. 2018-ban pedig mint Európa Kulturális Fővárosa várja a látogatót. Fejlődését jól mutatja, hogy az elmúlt évtizedben szállodák, éttermek, kulturális központok nyíltak meg, s a helyi gasztronómia is előnyére változott, a helyi specialitásokat nem elhanyagolva sokszínűbb lett. Máltát a fesztiválok szigetének is hívják, nem véletlenül, hiszen áprilistól beindul a fiestaszezon és olyan megakoncertek sora, ahol a világ leghíresebb popsztárai sem ritka fellépők.

 

Az országba Budapestről az Air Malta gépein utazhatunk, május és október között heti két alkalommal, hétfőn és pénteken. A légitársaság 10 gépből álló flottájából az Airbus 320-as gépek repülnek Budapest–Valetta között. A repülőjegy ára tartalmazza a fedélzeti ellátást, s kedvező a csomagsúlyhatár is (csomagot 20 kg-ig adhatunk fel, kézi poggyászunk elérheti a 10 kg-t). Névcsere esetén pedig a légitársaság nagyobb rugalmasságot tanúsít az átlagosnál.

Ezenkívül fapados társasággal is elérhető a szigetország: a Wizz Air járatain júniustól heti négy alkalommal vehetjük célba Máltát.

A Máltai Idegenforgalmi Hivatal oldalán (www.visitmalta.com) magyarul is, míg a légitársaság honlapján (www.airmalta.com) a hivatalos angolon és máltain kívül további öt nyelven jutunk információkhoz.