Megérkezett az Air Algerie

Forrás: turizmus.com

 2016. szeptember 15. 15:46

Két és fél éves előkészítés után, 24 év elteltével ismét közvetlen légi összeköttetés nyílt Budapest és Algír között. Az Air Algerie első járata szeptember 15-én délben szállt le, és rendhagyó módon a Budapest Airport 1-es terminálján köszöntötték a vendégeket.

Az új járat ezentúl egész évben, csütörtökönként és vasárnaponként közlekedik a két város között. Budapest az Air Algerie 44. desztinációja, ám az első célállomás Közép-Európában.

Ahogy Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter rámutatott: a járat indítása 2014 februárjában, algériai látogatásán merült fel először. És bár több közép-európai város is szeretett volna bekerülni az Air Algerie járathálózatába, elsőként Budapestet választották. Ez a miniszter szerint annak köszönhető, hogy Magyarország vonzó és biztonságos úti cél – mind a turisták, mind a befektetők számára. Ráadásul a kormány Déli Nyitás politikájában is kiemelt helyet foglal el Algéria, többek közt azért is, mert a nyolcvanas-kilencvenes években a térségben itt alakult ki a legnagyobb magyar kolónia. A két ország közötti kereskedelmi forgalom tavaly meghaladta a 110 millió dollárt, és ez tovább bővülhet, főleg a mezőgazdasági együttműködések révén.

A szerdai géppel hazatérő Bienerth Gusztáv turizmusért felelős kormánybiztos is nagy lehetőséget lát a járatnyitásban, hiszen a turisztikai fejlesztések mindkét országban a gazdaság motorját jelentik. Algériai kollegái pedig nyitottak az együttműködésekre és nagy lehetőségeket látnak az egészség-, a gyógy- és a klasszikus turizmus területén egyaránt. Az összeköttetés az ingatlanfejlesztőknek is kaput nyit, és a magyar turisztikai felsőoktatási intézmények pedig várják az algériai fiatalokat.

Budjema Talai algír közlekedési miniszter beszédében a magyar és algír kapcsolatokat méltatta, és hangsúlyozta: az új járat új együttműködések kialakítását segítheti elő. És mivel Algériát fontos bázissá szeretnék tenni a légi közlekedésben is, ezért e téren is minőségi szolgáltatásokat szeretnének nyújtani.

Abdelkader Dehendi, Algéria magyarországi nagykövete beszédében kiemelte a Magyarország és Algéria közötti, 54 évvel ezelőtt megkezdődött "történelmi" barátságot, és az új járat szerinte is új hídfőként szolgálhat az üzleti kapcsolatokban. Mohamed Abdou Bouderbala, az Air Algerie vezérigazgatója reményét fejezte ki a járat sikerével kapcsolatban, jelezve, hogy felméréseik szerint több százezres utasforgalmi potenciál van a budapesti járatban.

A járatot a későbbiekben 101 üléses konfigurációban üzemelő Boeing 737-600-as gépek szolgálják ki, ezek 16 business és 85 turista osztályú ülést kínálnak, a gépek rakterében pedig akár 1 tonna teheráru is szállítható.