Megérti-e Trump az utazási szakma aggodalmait?

Forrás: Skift

 2018. szeptember 06. 11:29

Az amerikai utazási szakma legjelentősebb cégeinek vezetőivel találkozott a héten Donald Trump a Fehér Házban. A megbeszélés fél óráig tartott, kérdés, hogy megértette-e a szakma gondjait az elnök.

14 befolyásos turisztikai szakember – köztük az U.S. Travel Association vezetője, Roger Dow – vett részt az egyeztetésen, amelyen olyan problémák kerültek szóba, mint a beutazó turistaforgalom csökkenése, a vízummentességi program, a Brand USA-kampány újraindítása, az infrastruktúra fejlesztése és a nemzetközi turisták megszólítása vonzó üzenetekkel.

Az elnök által számos ország polgáraival szemben bevezetett beutazási tilalom– melyet az USA Legfelsőbb Bírósága idén júniusban megerősített – szintén szóba került a U.S. Travel Association nevű szakmai lobbiszervezet képviselőivel folytatott megbeszélésen.

A vezérigazgatókat a Fehér Ház hívta meg a megbeszélésre. A tárgyaláson ott volt a Marriott International vezére, Arne Sorenson, a Hilton Worldwide CEO-ja, Chris Nassetta, valamint a Wyndham Worldwide-főnök, Geof Ballotti. Ez a három szállodavállalat az USA legnagyobb forgalmú turisztikai vállalkozása, mindegyikük több mint egymilliárd dolláros árbevétellel. A megbeszélésen részt vett az elnök lánya és tanácsadója, Ivanka Trump is.

„Az elnökkel folytatott megbeszélésünk tartalma egyszerű volt: az erős nemzetközi üzleti és szabadidős turistaforgalom az USA-ban csökkenti a kereskedelmi hiányt és jelentős számú álláshelyet teremt – adta hírül Roger Dow egy közleményben. „A nemzetközi turizmus robbanásszerűen fejlődik, és kiváló lehetőség előtt állunk, hogy mi is részt vegyünk ebben a folyamatban az eleve erős gazdaságunkkal.”

Az U.S. Travel Association egyik kiadványa

Fotó: turizmus.com

Ez volt ez első alkalom, hogy az elnök találkozott az utazási szakmát képviselői U.S. Travel Association képviselőivel, pedig már 20 hónappal ezelőtt foglalta el hivatalát. Az elnök csupán fél órán át vett részt a megbeszélésen, munkatársai viszont előtte 45 percen át tárgyaltak a szakma megjelent képviselőivel. A megbeszélésen Trump rögtön megkérdezte, hogy miért csökkent az USA részaránya globális turizmusból az utóbbi évek során. A résztvevők szerint az elnök tényleg meg akarta érteni az okokat és azt mondta, hogy segíteni akar megoldani a problémát.

Az U.S. Travel Assocation több ajánlást is tett Trump számára. Egyebek között javasolták, hogy nemzeti turizmusstratégiára van szükség, amelyben meghatároznák, mennyivel növekedjen a vendégérkezések száma évente. A szövetség stratégiai kommunikációért felelős igazgatója, Chris Kennedy a megbeszélés után hangsúlyozta, hogy a tárgyalás velük folyt, és nem a 15 iparági szervezetet tömörítő Visit U.S. Koalícióval – melynek mások mellett a Nemzeti Kereskedelmi Szövetség és a Nemzeti Éttermi Szövetség is tagja. Őket ugyanis nem hívta meg az egyeztetésre a Fehér Ház.

A skift elemzője megjegyzi, hogy az utazási szakma vezetőivel folytatott tárgyalás nem jelenti azt, hogy Trump hozzáállása megváltozott volna, és mostantól tárt karokkal várja a külföldieket Amerikában.

Az is tény ugyanakkor, hogy Trump elődje, Barack Obama sem volt túl megértő az iparággal szemben – elnöksége kezdetén kritizálta például az állami alkalmazottakat, mivel szerinte túl gyakran járnak konferenciákra, ami pénzkidobást jelent az államnak. Később megértette, hogy a nemzetközi turistaforgalom növelése kulcsfontosságú az amerikai gazdaság fellendítése szempontjából.

Kapcsolódó cikkek