Megpróbálnak túllendülni az orosz látogatók elvesztésén az európai úti célok

Forrás: turizmus.com

 2023. június 27. 15:33

Szinte teljes egészében eltűntek az orosz turisták Európából, az úti célok többnyire új piacok megnyerésével igyekeznek pótolni őket.

Az Association of Tour Operators of Russia (ATOR) adatai szerint 2022-ben 84 százalékkal kevesebb orosz látogató érkezett Európába, mint egy évvel előtte. Ez valószínűleg nem fog sokat változni az idei szezonban. Míg a legtehetősebb oroszok továbbra is utaznak a régióba, a középosztálybeliek szinte teljes egészében eltűntek a logisztikai nehézségek és a magas költségek miatt – írja a Euronews.

A lap négy európai országban nézett körül, az után érdeklődve, hogyan hatott a turizmusra az orosz látogatók elvesztése.

 

Lettország: eddig kiaknázatlan piacok felé fordultak

Az Oroszországgal határos Lettország azelőtt valóságos mágnes volt az orosz turisták számára. A kis balti állam turizmusát súlyosan érintette a pandémia, a problémák pedig még csak fokozódtak az orosz látogatók elvesztése miatt.

Az ország az Ukrajna iránti szolidaritásból tavaly szeptemberben beutazási tilalmat rendelt el az orosz turisták számára. Vladislavs Korjagins, a Baltic Travel Group vezérigazgatója a lapnak elmondta: Oroszország fontos piac volt a számukra, természetesen nagyon hiányoznak nekik az orosz ügyfelek és gazdasági szempontból nem volt jó hatással a döntés a helyi vállalkozásokra, azonban az emberek megértik, hogy az ország nem fogadhat orosz turistákat, miközben a katonáik ukránokat támadnak, ezért ez volt a helyes döntés.

Korjagins szerint a legnagyobb csapás az volt számukra, hogy a nyugati turisták nem biztonságos területként és az orosz seregek esetleges következő célpontjaként tekintenek a Baltikumra.

A lett turisztikai ágazat becslései szerint a tavaly februári invázió után a csoportos foglalások mintegy 70 százalékát törölték. Azonban a vállalkozások nem ülnek tétlenül, belenyugodva a veszteségbe: új, eddig kiaknázatlan piacok, például az Öböl menti államok felé fordultak, valamint a munkaerőköltségek csökkentése révén hatékonyabbá tették a működésüket.

 

Finnország: már nem számolnak az oroszok visszatérésével

Finnország keleti határaira a háború előtt évente 1,2 millió orosz látogató érkezett buszokkal vagy autóval. Nagy számuk ellenére a Finn-tóvidék turizmusa annyira nem volt ráutalva az oroszokra, mivel a látogatóknak csak kis hányada jelentkezett be szállodákba, a legtöbben egy napra érkező bevásárlóturisták voltak, akik szupermarketekben költötték el a pénzüket, a dél-karéliai Lappeenranta városban például átlagosan 170 eurót naponta.

Mirka Rahman, a város turisztikai igazgatója szerint ma már csak kettős állampolgárok, valamint a be- és kiutazást lehetővé tévő vízummal rendelkező személyek érkeznek hozzájuk Oroszország felől, a régió mintegy 100 ezer orosz vendégéjszakát veszített el a háború kezdete óta.

Dél-Karélia időközben új célcsoportokra állt át, egyrészt a belföldiek számára népszerűsítik erőteljesebben a régiót, másrészt Németországban, Olaszországban és a Benelux-államokban keresnek új ügyfeleket, olyanokat, akik sokkal többet költenek, mint az orosz látogatók.

„A fejlődés új irányt vett, itt már senki nem számol az oroszok visszatérésével” – mondja Rahman.

Alicante tengerpartja. Spanyolországban luxusfogyasztásukkal tűntek ki az orosz vendégek

Fotó: 123rf.com

Spanyolország: az oroszok a luxusfogyasztásukkal tűntek ki

Spanyolországban a rengeteg angol, német és francia turista mellett soha nem volt jelentős célcsoport az oroszoké, számuk azonban az utóbbi években igen gyorsan nőtt a Salou Cambrils La Pineda szállodaszövetség adatai szerint.

2019-ben mintegy 1,3 millió orosz turista érkezett az országba, ami a spanyol nemzeti statisztikai hivatal szerint az összes látogatószám 1,3 százalékát tette ki. Ennek ellenére még mindig érezhető az oroszok hiánya, ugyanis néhány régió jobban rá volt állva a fogadásukra, ilyen volt például a katalóniai Costa Dorada, ahol az összes látogató 10-15 százalékát oroszok tették ki.

Albert Savé, a régiós szállodaszövetség elnöke szerint, míg 2019-ben 1,29 millió orosz vendégéjszakát regisztráltak, ma már gyakorlatilag nullát, csak elvétve érkezik néhány orosz autóval vagy Törökországon, Finnországon át repülővel. Amivel az oroszok kitűntek a többi turista közül, a jelentős luxusfogyasztás volt. A brit látogatókkal ellentétben például, akik a napsütés miatt utaznak Spanyolországba, az orosz turisták sokat kirándultak és rengeteg regionális terméket vásároltak.

 

Csehország: a fürdővárosok is hiányolják a jól költő oroszokat

A cseh fürdővárosok is jelentős visszaesést tapasztaltak a tehetős orosz látogatók számában. Karlovy Vary, Mariánské Lázně és Františkovy Lázně 2021-ben az UNESCO világörökségi cím megszerzésekor nagy reményeket fűztek a turizmus fellendüléséhez, sajnos azonban csak rövid ideig örülhettek. A legtöbb pénzt költő és a belföldi látogatóknál sokkal hosszabb tartózkodási idejű orosz vendégkör 2022-re néhány ezer főre zsugorodott a 2019-es 61 ezerről.

Jan Herget, a cseh turisztikai hivatal elnöke szerint, míg egy átlagos cseh turista napi 30 eurót költ, addig az orosz nyelvű vendégek több mint 150 eurót.

Az orosz vendégek elvesztése azonban csak az egyik probléma a cseh gyógyhelyek számára: súlyos munkaerőhiánnyal küzdenek, az infláció pedig csak nemrég kezdett el csökkenni a rekordnak számító 18 százalékról.