Új neve van a török nemzeti légitársaságnak

Forrás: turizmus.com

 2022. június 16. 15:31

Hogy hitelesebben képviselhesse országa kultúráját, nevet változtatott a Turkish Airlines.

Jobban mondva az elnevezés nem változott, az új név – Türkiye Hava Yollari – ugyanis pontosan azt jelenti, hogy Turkish Airlines, csak mostantól törökül kell leírni és kiejteni – írja a euronews.com. A lap azt is megkísérli, hogy gyakoroltassa olvasóival a kiejtést, hiszen az ország maga is nevet váltott, Ergodan elnök már tavaly decemberben kijelentette, hogy Turkey többé nem létezik, helyette mindenhol (tehát az ENSZ-ben és a NATO-ban is) a Türkiye használandó (ejtsd: : tur-key-yay). Az összes repülőgépre is ezt a feliratot festik fel: Türkiye Hava Yollari

Töröknyelv-gyakorlóknak és azoknak, akik helyesen szeretnék mostantól kiejteni a légitársaság és az ország török nevét, figyelmébe ajánljuk az alábbi kisfilmet:

A döntésben állítólag nagy szerepet játszott, hogy az ország neve hallatán ne a pulykára asszociáljanak az angol nyelvterületeken élő emberek.

Az év elején a török ​​kormány kiadott egy promóciós videót is, amelyen a világ minden tájáról érkező turisták emblematikus török helyeken így köszönnek: „Hello Türkiye”.

(Címlapkép: boarding1now/123rf.com)