Méregdrága, mégsem ritka a sürgősségi útlevél

Forrás: turizmus.com

 2019. július 21. 14:06

Évente tízezernyi útlevél készül Magyarországon gyorsított eljárásban, tetemes részük a nyári hónapokban.

Mélyen a zsebébe kell nyúlnia annak a magyar állampolgárnak, aki gyorsított eljárásban szeretne útlevelet kapni. A pótdíj az azonnali, 24 óra alatt elkészülő útlevél esetében 39 000 forint, de a háromnapos eljárás is 29 000 forintba kerül. Hiába azonban a gigászi pluszköltségek, az utóbbi évek statisztikáiból az látszik, hogy tízezernyi útlevél készül gyorsított eljárásban évente, ezek tetemes része ráadásul a nyári hónapokban – írja a Pénzcentrum.

A Belügyminisztérium friss adatai szerint 2019 első három hónapjában összesen 3990-en vettek igénybe gyorsított útlevél szolgáltatást. Azonnali útlevelet 1419-en, sürgősségit 1612-en, míg soron kívülit 679-en igényeltek. Ugyanebben az időszakban a BM statisztikái szerint összesen 134 541 útlevelet bocsátottak ki, tehát megállapítható, hogy az összes útlevél 2,9 százaléka készült gyorsított eljárásban ebben az időszakban.

A BM adatsorából az is kiderül a korábbi évek számait figyelembe véve, hogy ez az arány év végére magasabb lesz. Ez pedig azért van így, mert nem meglepő módon a legtöbb gyorsított eljárásban készülő útlevelet a nyári hónapokban kérelmezik.

Nyaralás előtt sokan hagyják az utolsó percre az útlevél beszerzését

Fotó: pexels.com

Ezzel együtt azonban az is megállapítható, hogy 2016 óta folyamatosan csökkent a gyorsított eljárásban készülő útlevek részesedése az összes kibocsátott útlevélhez képest. Míg 2016-ban 4,5 százalék volt ez a szám, 2018-ra már csak 3,9 százalék.

A magyar útlevél birtokában 178 országba lehet eljutni vízummentesen, ezzel jelenleg az előkelő 11. helyen áll a Henley&Partners minden évben közzétett Útlevél Indexén. Az cég az alapján  rangsorolja a világ országai által kibocsátott utazási okmányt, hogy azzal hány országba lehet vízummentesen eljutni.