Ajánlást tett a MIe az idegenvezetők napidíjaira

Forrás: turizmus.com

 2017. szeptember 14. 09:09

A Magyar Idegenvezetők egyesülete (MIe) elkészítette napidíj-ajánlását, mellyel még hatékonyabban kívánja képviselni a Magyarországon idegenvezetői igazolványt szerzett és ebből hivatásszerűen élő szakemberek érdekeit.
Deák Judit, a MIe elnöke azt reméli, hogy az egyesület napidíj-javaslatát mind a munkáltatók (vagyis főként az utazási irodák), mind az idegenvezetők figyelembe veszik szerződéskötésük során. A napidíj-javaslat kidolgozását azért érezték szükségesnek, mert sokszor tapasztalják, hogy még a legkvalifikáltabb idegenvezetők is hajlandóak/kénytelenek irreálisan alacsony, már-már megalázó munkadíjért dolgozni.

„Aki idegenvezető, tudja, milyen összetett, lelkileg, szellemileg, fizikailag mennyire kimerítő ez a munka, óriási elvárásokkal a megrendelő részéről. Ezért nagyon fontos az anyagi megbecsülés is, meg kell tehát fizetni a minőségi munkát!”  – mondta el szerkesztőségünknek Deák Judit.

Persze létezik az ellenpólus is: van olyan iroda, amely épp arról panaszkodik, hogy egy nem extra, európai nyelven dolgozó idegenvezetőnek egy egész napos városnézésre és egy vacsorakísérésre 50 ezer Ft-ot ajánlottak, aki ezt kevesellte, és nem vállalta a munkát. És sajnos olyan is előfordul, hogy az idegenvezető valóban nem minőségi munkát végez, de ezt a minimumbérezéssel nem lehet előrevetíteni.

Ezért is fontos, hogy képbe kerüljön a szakma a realitásokról, hiszen sem az alulfizetett, sem az extra bért megszabó kollégák nem vetnek jó fényt a szakma presztizsére.

A MIe 2017-es idegenvezetői napidíj-ajánlása

Megjegyzés:

A MIe tagjai a napidíj-táblázatban szereplő összegek 70%-a alatt nem vállalnak munkát.

Amennyiben az idegenvezető áfás elszámolási körben tevékenykedik, akkor a fenti összegek plusz áfával értendők.

 

A Magyar Idegenvezetők egyesülete (MIe) 2016 novemberében alakult, s a valós és felelős érdekképviseletet, valamint a kormányzattal és a szakmai szervezetekkel való együttműködést tűzte ki fő céljául.