Miért (nem) utaznak a turisták a tűzvészek helyszíneire?

Szerző: Bikkes Katica

Forrás: turizmus.com

 2023. augusztus 31. 16:02

A közelmúltban pusztító tűzesetek – legyen szó akár Mauiról vagy éppen Rodoszról – felhívták a figyelmet a turisták és a helyi gazdaságok kapcsolatára, valamint a felelős turizmus jelentőségére. Miért utaznak, vagy éppen miért nem utaznak a szerencsétlenségek helyszíneire az emberek?

A turizmus hatása messze túlmutat a személyes élményeken, bár kétségkívül ez az emberek fő motivációja utazásaik során. Számos úti cél, melyet a közelmúltban természeti katasztrófa sújtott - például Maui és Rodosz - gazdasága nagymértékben támaszkodik erre az iparágra. A Mauiban megtermelt minden dollár körülbelül 70 százaléka turizmusból származik, amely 2019-ben milliókkal járult hozzá a gazdasághoz. Ez a gazdasági egymásrautaltság nyilvánvalóvá válik a válságok során, amikor egy-egy katasztrófát követően drasztikusan csökken a foglalások és érkezések száma az érintett desztinációkban – írja a USA Today Travel és a The Guardian.

Felmerül a kérdés, hogy egy-egy ilyen katasztrófa után jó-e az, ha az emberek az érintett területre utaznak. A helyi turisztikai vállalkozások és a gazdaság számára fontos, hogy mielőbb visszatérjenek a látogatók, elvégre nélkülük a megélhetésük kerül veszélybe.

Ezzel szemben a katasztrófa sújtotta területek látogatása etikai kérdéseket is felvet. A helyieknek egy-egy ilyen esemény után időt és teret kell adni a katasztrófának, a haláleseteknek, tágabb és szűkebb környezetük elvesztésének feldolgozására. Vannak turisták, akik azt mondják, furcsán érzik magukat a szállodákban olyan családok mellett, akik épp elveszítették az otthonukat, aggódnak, hogyan tekintenek majd rájuk a helyiek.

A helyi gazdaság visszavárja a turistákat a tűzesetek után

Fotó: 123rf.com

 

„A két legfontosabb dolog, amit be kell most pakolni egy maui-i utazásra, az a türelem és a tisztelet" – mondta Ilihia Gionson, a Hawaii Turisztikai Hatóság közügyi tisztje hangsúlyozva, hogy a turistáknak tiszteletben kell tartania a helyiek kérését, miszerint adjanak nekik teret és időt.

Egyes turisták így inkább lemondják nyaralásukat, más utazók azonban pont amiatt utaznak a katasztrófa sújtotta területekre, hogy ottlétük alatt segítsék a helyieket. Jó példa erre, az alabamai Tina Toles, aki Mauira érkezése után a hagyományos nyaralás helyett önkéntes munkát tervez és olyan helyeket kutat majd fel, ahol adakozhat a helyieknek.

A felelős turizmus felé való elmozdulás megköveteli, hogy az utazók mérlegeljék tevékenységeik helyi közösségekre, gazdaságra és környezetre gyakorolt hatását. Ez az átalakulás magában foglalhatja a túlzott fogyasztástól való eltávolodást és a lassabb utazási formák felé való elmozdulást.

Ahogy a világ szembesül az éghajlati kihívásokkal és a gazdasági egyenlőtlenségekkel, a felelős turizmus létfontosságú módja annak, hogy a személyes kiteljesedést a globális jóléttel harmonizálják.