A babos rétestől a Sacher-tortáig – MUISZ-szal a Fertő tó körül

Szerző: Vajk Brigitta

Forrás: turizmus.com

 2022. szeptember 28. 14:04

Hogy kik esznek babos rétest Sopronban, miről híres a Lenck-villa, honnan érdemes a kismartoni Esterházy-kastélyt fotózni, és miért jó Észak-Burgenlandba utazni, kiderült a MUISZ által szervezett kétnapos tanulmányúton, amelyből nem maradt ki a nassolás sem, méghozzá egy eredeti Sacher Caféban.

Észak-Burgenlandba szervezett tanulmányutat a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ), de mielőtt átléptük a határt, nem hagyhattuk ki Sopron városát, ahol izgalmas újdonságok vártak ránk.

Soproni házigazdánk az Escort Tourist Utazási Iroda ügyvezetője, Krisch Magdolna volt, aki Német Nemzetiségi Önkormányzat képviselőjeként saját készítésű babos rétessel és mellé az elmaradhatatlan kékfrankossal köszöntötte az utazási irodásokat a közelmúltban megújult Rejpál-ház pincéjében, amely a német mellett helyi horvát nemzetiségeknek is a székhelye.

Soproni köszöntés a Rejpál-ház pincéjében

Fotó: Vajk Brigitta/turizmus.com

A babos rétestől a Harrer-csokiig

Az ízletes, ám némiképp szokatlan babos rétes kapcsán Sopronban nem lehet szó nélkül hagyni a poncichtereket, akiknek neve a soproni német ajkú szőlősgazdát jelenti, és a német babtermelő (Bohnenzüchter) szóból ered. A név arra utal, hogy a soproni szőlősgazdák a szőlőtőkék között hagyományosan babot termeltek, s ha rossz volt az évjárat, ezzel pótolták a szőlőtermelésből kiesett bevételeiket. Az egyszerű és laktató babból szinte mindent készítettek, levest, főzeléket, ragukat, gombócot, rétest, lepényt, pogácsát és a híres borsos, tejfölös babrétest is.

A vörösboros, babréteses köszöntő után Krisch Magdolna villámvárosnézést tartott a MUISZ-tagoknak, akik bár mind jól ismerik a várost, de ha Sopronban jár az ember – akár egy órácskára is – nem hagyhatja ki a várterület bejárását, olyan emblematikus látnivalók előtt tisztelegve, mint a Kecsketemplom, a Szentháromság-szobor, a Stornó- és a Fabricius-ház, és a Fő tér ékessége, a Tűztorony. Mindegyikhez számos érdekes történet, legenda fűződik, amelyekből hazánk egyik legszebb városának páratlan történelme rajzolódik ki.

A felújított Lenck-villa Sopron legújabb attrakciója

Fotó: Vajk Brigitta/turizmus.com

De Sopronban tudtak újat is mutatni, utunk a belvárosból a közelmúltban felújított Lenck-villához vezetett, s ez sokunk számára első élmény és hatalmas rácsodálkozás volt.

Az egykori nagypolgári, historizáló épület – amelyet gondos felújítás után 2020-ban nyitottak meg a Soproni Múzeum egyik kiállítóhelyeként – kertjében és csodás belső tereiben gyakoriak a koncertek és a különféle rendezvények, állandó néprajzi kiállítása pedig egyedülálló, merőben eltér a megszokottól. Arról mesél, hogy hol és hogyan találkozik össze a kézműves és a városi nagypolgár életvilága.

A villa hajdani hangulatát egy esküvői történet idézi meg, a kelengye összeállítását és a lakodalom előkészületeit kísérhetik végig az érdeklődők. A több mint ezer kiállított tárgy, a berendezett műhelyek, az öltözködési, étkezési és viselkedési szokások bemutatása, továbbá a máig élő mesterségekről forgatott filmek átélhetővé teszik a céhes világ egykor mozgalmas közegét.

A Lenck-villa elegáns rendezvényterme

Fotó: Vajk Brigitta/turizmus.com

S bár a Harrer Csokoládéműhely nem újdonság Sopronban – sőt a belvárosi Harrer Cukrszáda is nagy múltra tekint vissza –, egy villámlátogatást a csokoládé soproni szentélyében is tettünk, betekintve az üvegfal mögötti manufaktúra „boszorkánykonyhájába”, ahonnan díjnyertes csokoládéköltemények kerülnek elő. Mint megtudtuk, a csokoládéműhely minden esetben válogatott, kiemelten magas minőségű alapanyagokból dolgozik, és fokozottan figyel a kakaóbabok kiválasztására, származási helyére és feldolgozására. Csokikóstolásokat és műhelybemutatást a hét minden napján tartanak.

 

Megelevenedik a hercegi múlt és az Esterházyak udvari élete

Az Ausztria legszebb barokk kastélyai közé tartozó kismartoni (Eisenstadt) Esterházy-kastély épületének és híres gyűjteményének a megtekintése volt a kétnapos tanulmányút fénypontja.

A kastély gyönyörű koncerttermét a hercegi családnál évekig szolgáló zeneszerzőről, Joseph Haydnről nevezték el. Kiváló akusztikája és autentikus környezete miatt a folyamatos kulturális események – koncertek, ünnepek, kiállítások – központja. Ottjártunkkor éppen a közelgő Herbstgold Fesztiválra készültek, amelyre olyan sztárokat hívtak meg, mint a színész John Malkovich, aki A zenekritikus című show-ban lépett fel.

A Haydn Terem rendszeres kulturális események, fesztiválok helyszíne

Fotó: Vajk Brigitta/turizmus.com

Az egykori lakosztályokban az Esterházy-gyűjtemény különleges és ritka darabjait lehet megtekinteni, köztük igazi kuriózumokat is, mint például azt a velencei konzolasztalt, amelyet a Briati üvegműves cég készített a 18. században, s a fából faragott, türkizkék muranói üvegberakással díszített bútordarabból nincs még egy a világon.

A kastély egyik kiállítása utolsó hercegi pár, V. Esterházy Pál és Melinda életének állomásain vezeti végig a látogatót. A 2014-ben elhunyt Esterházy Melinda (született Ottrubay Melinda) nemcsak hercegnéként, hanem a Magyar Állami Operaház prímabalerinájaként is beírta nevét a történelembe.

A kismartoni látogatásunkat a frissen átadott, vadonatúj szállodában, a Hotel Galánthában koronázhattuk meg, ugyanis a THE TOP bár óriási tetőteraszáról – ahová nemcsak a hotel vendégei térhetnek be – eddig nem látott pompában, új látószögből mutatkozik meg a kastély.

Pazar kilátás nyílik az Estreházy-kastélyra a Galántha tetőteraszáról

Fotó: Vajk Brigitta/turizmus.com

A 120 szobás szálloda – amely nevét a hercegi család galántai ágáról kapta – tervezése során nagy hangsúlyt fektettek arra, hogy az új épület illeszkedjen az Esterházy-kastély és az azt körülölelő kastélynegyed történelmi környezetébe.

 

A hedonizmus művészete Észak-Burgenlandban

Kismartonból a Fertő tó északi pontja felé haladtunk egészen Nyulasig (Jois), s az ottani Leo Hillinger borászatban nemcsak kiváló borokat kóstolhattunk, a „Több mint bor” szlogen köré kialakított életérzésbe is betekintést kaptunk. A helyi szőlő, a borral való munka, valamint a környező táj szeretete, tisztelete áll filozófiájuk központjában. A birtok bejárása és a borkóstolás után mi is bizton elmondhatjuk, hogy valami pluszt is kaptunk ettől az élménytől, raáadásul a borászat modern épülete is nagyon hatásos és figyelemkeltő, mégsem hivalkodó, harmonikusan illik a tájba.

A Leo Hillinger borászat extravagáns épülete

Fotó: Vajk Brigitta/turizmus.com

A borbirtok kialakításakor, 2004-ben gondosan választották ki a területet a Lajta-hegység és a Fertő tó közötti, kisebb dombokkal megtűzdelt dűlőben, ahonnan jól szemügyre vehető a vidék a közeli Fertő tó nem mindennapi látványával, ami valósággal feltölti a vendéget.

A borászat öt kategóriában árulja könnyed gyümölcsös, testes vörös és habzó borait, amelyeknek mintegy 50 százaléka kerül külföldi értékesítésre, 27 országba Svájctól Kazahsztánig.

A kóstolással egybekötött vacsora közben Patrik Hierner, az Észak-Burgenland Turisztikai Iroda igazgatója beszélt a tartomány különlegességeiről, vonzerejéről. Mint rámutatott az ország hegyvidéki tájairól érkezőknek igazi kuriózum és egzotikum ez a hatalmas sík terület, nem is beszélve kiváló borairól (minden tájnak megvan a maga speciális szőlőfajtája, borásza és borféléi), jellegzetes ételeiről és sokszínű szabadidős kínálatáról. Ebbe természetesen a kulturális attrakciók is beletartoznak Kismartontól, Fraknó várán át a Szentmargitbányai kőfejtőig, ahol Európa egyik legpompásabb szabadtéri színpada, igazi fesztiválhelyszín található. Emellett számos rendezvény és fesztivál épül a bor és a gasztronómia köré is, amivel biciklis túrák is összekapcsolhatók.

Kilátás a parndorfi outlet üzletközpontra és a Fertő tóra a Pannonia Tower Hotelből

Fotó: Vajk Brigitta/turizmus.com

Valódi Sacher-élmény Parndorfban

Tanulmányutunk második napját szálláshelyünk, a négycsillagos Pannonia Tower Hotel központi toronyépületének – amely a környék legmagasabb lakóépítménye – legfelső, 14. emeletén kezdtük. Az itt található rendezvényterem plafonig futó üvegfalán át a környék lenyűgöző panorámájában lehet gyönyörködni, szinte karnyújtásnyira terül el a Fertő tó, s kiválóan szemügyre vehető a hotel előtt elterülő népszerű bevásárlófalucska, Parndorf.

A szállodát 2009-ben nyitották meg, akkor már közel 10 éve működött a parndorfi outlet központ is, amely kiváló elhelyezkedése révén – 30 perc Bécstől, 20 perc Pozsonytól, 50 perc Győrtől –, továbbá zseniális üzletpolitikájának köszönhetően évi közel 6 millió vásárlót fogad. A mintegy 160 üzlet vasárnap kivételével napi 9-10 órában várja a látogatót, aki több mint 100 világmárka termékeihez juthat hozzá 30-70%-os kedvezménnyel.

A számos vendéglátóhelyet is magában foglaló bevásárlóközpont kedves utcáinak, tereinek egyikén alakították ki 2017-ben Ausztria – Bécs, Graz, Innsbruck, Salzburg utáni – ötödik eredeti Sacher kávézóját, ami néhányunk számomra lekörözte Parndorf összes üzletét. Itt ugyanis hamisítatlan bécsi miliőben fogyaszthattunk el egy Sacher-szeletet bécsi kávé kíséretében.

Autentikus Sacher Café Parndorf központjában

Fotó: Vajk Brigitta/turizmus.com

A Sacher-torta előállítása legalább akkora hagyomány és titkos receptúra szerint történik, mint Ausztria másik nagy védjegye, a Mozartkugel elkészítése. A tortát mai napig manufaktúrában készítik 34 lépésben, s a tojásfeltöréstől a tésztakeverésig minden folyamat kézzel történik. Csupán az utolsó fázis, a szeletelés automatizált. A kávézóban természetesen megvehetjük a tortát a hagyományos fadobozban – amelyben jól tárolható és szállítható – 6, 9 és 12 szeletes kiszerelésben.

 

Madárlesen Illmitzben

Kétnapos programunk utolsó állomása a Fertő tó keleti partján fekvő Illmizt volt, ahonnan különféle túrák vezetnek – gyalogosan, két keréken, de akár lovas kocsin is – a sekély, szikes tavacskákból és mocsaras rétekből álló, nagy kiterjedésű természetvédelmi terület, a Fertő tó – Fertőzug Nemzeti Park felfedezésére. Mint szakképzett vezetőnktől megtudtuk, Európának ezen az egyik legjelentősebb madárvédelmi területén több mint 300 madárfaj érzi jól magát és él együtt. Nem véletlen, hogy a Közép-Európa legnagyobb szikes tava körüli Fertő-tájat 2001-ben – osztrák és magyar oldalon is – világörökséggé nyilvánították.

Sikerült meglesni a magasból néhány szép bíbicet

Fotó: Vajk Brigitta/turizmus.com

Az évente több ezer látogatót vonzó nemzeti parkot egyébként 1993-ban alapították, sűrű úthálózatával, optimális infrastruktúrájával, számos kilátópontjával a madár- és állatvilág kényelmesen tanulmányozható. S bár a madarak a mostani, szárazabb időszakban még a szakavatott szemek számára is nehezebben láthatók, vezetőnknek mégis sikerült egy hajdani határőr torony tetejéről „távcsőbe fognia” néhány, zsombékosban sétáló hetyke bíbicet, amely könnyen felismerhető fekete bóbitájáról, fehér hasáról és zöldes-kékes színben pompázó szárnytolláról.

A nemzeti park illmitzi tájékoztatóközpontja egész évben nyitva tart, és nemcsak indulási hely a természetszerető látogatók számára, hanem kiállítási és rendezvényközpont is egyben.

***

Köszönjük az út szervezését és az élményeket a MUISZ-nak és osztrák vendéglátóinknak, az Österreich Werbungnak, valamint  a Burgenlandi Turisztikai Hivatalnak.