Repterek tűzbiztonságát ellenőrizte a katasztrófavédelem

 2012. február 26. 20:07

Polgári repülőterek tűzbiztonságát ellenőrizte a katasztrófavédelem az elmúlt időszakban; a hatóság szankcióként tíz esetben élt felhívással, hat esetben szabott ki tűzvédelmi bírságot, míg - egy meg nem nevezett - helyen közvetlen tűzveszély miatt le kellett állítani a tevékenységet - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szombaton az MTI-vel.

A megállapítások szerint a vizsgált repülőtereken a tűzoltók beavatkozásának feltételei többnyire biztosítottak: a repülőterek, a tárolásra szolgáló épületek tűzoltó gépjárművel megközelíthetőek, az oltóvízellátás jellemzően oltóvízmedencéről, illetve tűzcsapról biztosított, az oltóvízforrások megközelíthetőek, azokat tűzoltásra igénybe lehet venni.
z ellenőrzések során azonban több helyen találtak kisebb-nagyobb hiányosságokat. Volt, ahol nem végeztették el az oltóvízforrások időszakos felülvizsgálatát, néhol gondok voltak a nyilvántartásokkal, vagy nem jelölték jelzőtáblával a vízkivételi helyeket.
Olyan repülőtér is akadt, ahol kérdéses a létesítmény oltóvízzel való ellátása. Speciális hibának bizonyult az, amikor az oltóvízforrások távolsága a létesítéskor érvényben lévő követelményeknek igen, a hatályos előírásoknak azonban nem felelt meg.
Általánosabb probléma ugyanakkor az, hogy speciális oltóanyagot, úgynevezett habképző anyagot csupán három helyen tartanak készenlétben.
A pozitívumok között említették, hogy a legtöbb repülőtér rendelkezik a szükséges szabályzatokkal és dokumentációkkal, bár ezek nem mindegyike naprakész.
Kitértek arra is, hogy a polgári repülőtereken tűzvédelmi szempontból az üzemanyag-tárolásnak van jelentősége. Az ellenőrzött létesítmények egy részében működik üzemanyagtöltő állomás, a többi esetben a szabadtéri hordós tárolás jellemző. Mint írták, van olyan repülőtér, ahol a tankolást a közeli nyilvános benzinkútról, közvetlenül a repülés előtt, a repülőtérre kannákban szállított üzemanyaggal oldják meg.
A vizsgálatok szerint a tárolásra vonatkozó előírásokat az üzemeltetők alapvetően betartják; a szükséges tűzvédelmi eszközöket, berendezéseket készenlétben tartják, azok karbantartásáról, ellenőrzéséről gondoskodnak.