Nem zárja be budapesti bázisát a Ryanair, elmaradt a drámai bejelentés

Szerző: Szántó Zoltán

Forrás: turizmus.com

 2022. szeptember 13. 14:50

Drámai bejelentésre számítottak a sajtó megjelent képviselői a Ryanair-vezér mai budapesti tájékoztatóján, ugyanakkor sem újabb járatok leállítását, sem a bázis bezárását nem jelentette be Michael O’Leary vezérigazgató.

Az elmúlt egy hónapban három európai repülőtéren is jelentős járatcsökkentést jelentett be a Ryanair, és nemrégiben közölték, hogy Budapestről 8 útvonalat szüntetnek meg, és 7 további vonalon csökkentik a kapacitásokat.

Ezek ugyanakkor már ismert tények voltak, amikor „Töröljék el a különadókat a veszteséges légitársaságok számára” feliratú táblával a kezében beviharzott a budapesti sajtótájékoztatóra a látványos színpadi produkcióiról ismert Ryanair-vezér, Michael O’Leary. A tájékoztatóra némi késéssel Bécsből érkezett ír légitársasági fenegyerek később megjegyezte, hogy az osztrák fővárosban éppen több új járat téli indulását jelentett be.

„Nincs jó hírem, korábban azt terveztük, hogy 10 új útvonalat nyitunk meg Budapestről, a jelenlegi hét mellé egy nyolcadik repülőgépet is üzemeltetve a bázisról. Ezek a tervek azonban dugába dőltek a magyar kormány döntése: az idióta és holdkóros extraprofitadó bevezetése miatt. Az olaj- és gáziparra kellene kivetni az extraprofitadót, és nem az immár két éve veszteséges légi közlekedésre"– fogalmazott. O’Leary arra is emlékeztetett: első ízben lett veszteséges a Ryainair, és a versenytárs Wizz Air is mínuszban zárta a legutóbbi pénzügyi évet.

ryanairvezerig

„Töröljék el a különadókat a veszteséges légitársaságok számára” feliratú táblával érkezett a sajtótájékoztatóra a Ryanair-vezér

Fotó: turizmus.com

Az ír fapados vezére azt is szóvá tette, hogy miközben álláspontja szerint a többi légitársaság szabadon átterhelheti ezt az adót az utasokra, a Ryanair ezt nem teheti meg. "Pedig nincs más választásunk, minthogy továbbhárítjuk az utasokra, és ehhez minden jogunk meg is van az Európai Unió érvényes szabályozása értelmében" – mondta.

Hozzátette: az adó bevezetésére révén Magyarország drágábbá vált a turisták számára, miközben a többi szomszédos ország éppen hogy olcsóbbá vált. A Ryanair-vezér szerint így a magyar turizmus szenvedi meg a légitársaságokra kivetett extraprofitadót.„Ami jó hír, hogy nem zárjuk be a budapesti bázist, ugyanis sokat dolgoztunk azért, hogy az első számú légitársaság legyünk Budapesten. Viszont, ahogy pár héttel ezelőtt bejelentettük: 8 útvonalat törlünk, és 7 másikon kisebb lesz a kapacitás Budapestről télen."

Hozzátette, hogy eddig 53 útvonalat kínáltak Budapestről, ez a szám most 45-re csökken majd. Ennek következtében az év végéig megcélzott 4,5 millió utas helyett 4 millió alatt marad az utasszám, ez 12 százalékos forgalomcsökkenést jelent. 2023-ben 5 millióra akarták bővíteni az utasszámot, de ezt a tervet most szintén felfüggesztették.

ryanair_MOL

Micheal O'Leary megerősítette, hogy Budapestről 8 útvonalat szüntetnek meg, és 7 további vonalon csökkentik a kapacitásokat télen

Fotó: turizmus.com

„Több ezer magyar család fogja tapasztalni, hogy magasabb árat kell fizetni az adó miatt, ráadásul kevésbé vonzó desztinációvá válik Magyarország és Budapest. Ezért kérjük, függesszék fel ezt a megmagyarázhatatlan adót egy veszteséges ágazat esetében!”Szerinte a magasabb repülőjegyárak miatt sokan a környező országok repülőtereit fogják választani, és sok turista is inkább oda fog repülni Budapest helyett.Ez komoly veszteséget fog okozni – és nemcsak a reptérnek és a ground handling cégeknek, hanem számos más turisztikai vállalkozásnak is.

Arról is beszélt, hogy a 300 millió forintos fogyasztóvédelmi bírság miatt bírósághoz fordultak, és minden jogi lehetőséget ki fognak meríteni, Brüsszelig is elmennek. O’Leary kijelentette, hogy kétségei vannak azzal kapcsolatban, mennyire független a hatóság a kormánytól, vagy az igazságügyi minisztériumtól kapják az útmutatást. "Van EU-s jogszabály, amely alapján jogunk van áthárítani az állami adókat. Ezt nem tilthatja meg egy kormányzat" – hangsúlyozta.

„Még nem késő, hogy a kormány felfogja, a magyar turizmus jövője attól függ, mennyire vonzó és versenyképes árban az ország. Ez az adó károsan érinti a magyar légi közlekedést. Eleve abszurd dolog egy veszteséges szektorra extraprofitadót kivetni. Mi nem tudunk ezen veszíteni, el tudjuk vinni a gépeket, Magyarország azonban máris veszített” – jelentette ki.

Végezetül hozzátette, ha a kormány nem vonja vissza az extraprofitadót, elképzelhető, hogy a jövő nyári időszakban csökkentik a Budapesten állomásozó repülőgépek számát.