Szabályozott beszállítást vezethet be a Lufthansa

Forrás: AIRportal.hu

 2019. július 19. 15:16

A tervek szerint novembertől csak meghatározott sorrendben léphetnének a gépek fedélzetére a Lufthansa és a Swiss utasai.

A Lufthansa és a Swiss minden valószínűség szerint bevezeti novemberig a Window, Middle and Aisle (ablak melletti, középső és folyosó melletti helyek) után Wilma névre keresztelt beszállítási rendet – írja az airliners.de a légitársaságtól kapott információk alapján. Ha a folyamatban lévő tesztek után tényleg bevezetik az új rendszert, akkor előbb az ablaknál, majd a középső helyeken, végül a folyosónál ülő utasok szállhatnak majd be a gépekbe.A családokat, a párokat és az együtt utazó csoportokat nem választanák szét a rendszer bevezetésével, illetve az üzleti osztályú jeggyel rendelkezők a jövőben is elsőként léphetnének a gépek fedélzetére.

Az új rendszerrel akár harmadával csökkenhet a beszállítás ideje

Fotó: Lufthansa.com

Eddig áprilisban zajlottak tesztek Frankfurtban, szeptembertől pedig újabb kísérleteket végeznek a következő hetekben meghatározandó bázisokon.

A Lufthansán és a Swissen kívül a Lufthansa Csoport más tagja várhatóan nem vezeti be a rendszert. A módszer az eddigi tanulmányok szerint akár 35 százalékkal is csökkentheti a beszállítás idejét, a gyakorlati tesztek pedig azt mutatták, hogy egy keskenytörzsű gépnél másfél perc spórolható meg vele.A Swiss egyik illetékese elmondta, hogy minden perc számít, nem is titkolva, hogy a statisztika miatt: a légitársaságok pontosságát rangsoroló listákon 15 percnél nagyobb késéseket regisztrálják, így ha a 16-18 perces késést sikerül 15 alá szorítani, már nyert ügye van egy cégnek.

Az egykori Condor- és TUI-főnök, Karl Born azonban egy kommentárjában kifejti, hogy a projekt szerinte kudarcra van ítélve, méghozzá a beszállítási rendben meghatározott kivételek, a mindig előforduló problémásabb utasok, valamint a gyakran több kézipoggyásszal utazók miatt. Szerinte mindig lesznek olyan utasok, akik nem tartják be a sorrendet, előbb akarnak a fedélzetre lépni, nem érdekli őket a beszállásra való felszólítás, vagy a kabinban tartják fel a sort a poggyászaikkal.