Szigorodott a Machu Picchu látogatásának rendje

Forrás: turizmus.com

 2017. július 05. 11:41

Ahogy a globális turizmus növekszik, úgy növekednek a nem kívánt, negatív hatásai is. Egyre több világörökségi helyszínt próbálnak megvédeni a turisták özönétől. Ilyen a Machu Picchu is, melynek védelmére szigorú szabályozást vezetett be a perui kormány.

Szerte a világon léteznek olyan népszerű helyszínek és látnivalók, beleértve az UNESCO világörökségi helyszíneit, ahová tömegek özönlenek, és ezért fokozott védelemre szorulnak. Ilyen intézkedések már születtek a híres barcelonai élelmiszeripari piac vagy a kambodzsai világörökségi helyszínek látogatási rendjét illetően is, amelyek előírják, hogy a turistáknak hogyan kell viselkedniük.

A Machu Picchu nem csupán egy a világörökségi helyszínek közül, de a világ hét csodájának egyike is, amely iránt egyre nő az érdeklődés. Peru legnagyobb turisztikai vonzerejére 2014-ben mintegy 1,1 millió ember volt kíváncsi, és ez a szám azóta is egyre nő. Annak ellenére, hogy az UNESCO a látogatók maximális számát naponta 2500 emberben korlátozta – írja a Daily Mail.

A Machu Picchu védelmére szigorú szabályozást vezetett be a perui kormány

 

A perui kulturális minisztérium most megpróbálja fékezni a turistaáradatot. Július 1-től a turisták már nem mozoghatnak szabadon a területen, csak maximum 16 fős csoportokban, és meghatározott időpontokban.

A perui Times közreadta a helyi hatóságok egyéb rendelkezéseit is. Nem szabad dohányozni, beleértve az elektromos cigarettákat is, falra, sziklára mászni, alkoholt fogyasztani, enni, inni, de ügyelni kell az erkölcsre és a jó viselkedésre is.

Ezenkívül tilos a tűsarkú vagy nagyon kemény talpú cipők viselete, amelyek megsérthetik a talajt. A pálcás szelfizések és az állványra szerelt fényképezőgépek használata is korlátozott.