Szlovákia készen áll a síszezonra

Szerző: Szerdahelyi Krisztina

Forrás: turizmus.com

 2022. november 10. 19:48

Szlovákia síterepei biztosan nyitva lesznek az előttünk álló téli szezonban, és a már jól ismert szolgáltatásokon túl friss fejlesztésekkel és újdonságokkal várják a Magyarországról érkezőket.

A Szlovák Turisztikai Hivatal hagyományos téli szezonnyitó rendezvényén a Tátra, Donovaly és Selmecbánya turisztikai szakemberei mutatták be a sírégiók aktuális kínálatát a budapesti Szlovák Intézetben.

 

Új kabinos felvonó Chopokon

Lukáš Brodanský, a Magas- és Alacsony-Tátra értékesítési igazgatója elmondta, hogy az energiaválság ellenére készen állnak a síközpontok megnyitására, elegendő villamosenergia, hóágyúzáshoz szükséges víz és emberi erőforrás várja, hogy – előreláthatóan december 7-én – kezdetét vegye az idei szezon.

A legnagyobb szlovákiai sírégió, az alacsony-tátrai Jasná–Chopok legfontosabb újdonsága a Biela Púť-ról Priehyba felé vezető új, kabinos felvonó, amely 11 perc alatt röpíti fel a síelőket a pályarendszer legmagasabb pontjára. A 17 millió eurós beruházásnak köszönhetően az új drótkötélpálya és a 25 kabin jelentősen felgyorsítja és egyszerűsíti a közlekedést a síterepen.

A Jasná látogatói a lanovkán túl további újdonságokra számíthatnak: az idei szezonra 80 új parkolóhely készült el, a Chopok déli oldalán, a Zadné Dereše síterepen felújították a legendás síliftet, karácsony után pedig 30 százalékkal több sípálya hóágyúzására lesz mód.

Minden készen áll a Tátrában, hogy beinduljon a síszezon

Fotó: © Marek Hajkovsky

Bérletek dinamikus árazással

November közepén kezdődik a napijegyek és síbérletek előértékesítése a 2022/2023-as szezonra. A Tátra legjobb síterepeinek üzemeltetői ettől az évtől dinamikus árazással dolgoznak, ez azt jelenti, hogy a bérletek és napijegyek ára a forgalomtól függően változhat. A bérleteket online, elővételben lehet megvásárolni Gopass kártyával. Elővételben jelentős kedvezményt kapnak a vásárlók, annál nagyobbat, minél korábban veszik meg a bérletet. További újdonság lesz a frissített Gopass alkalmazás, amely a vásárlási lehetőségen túl utazási tippeket, útmutatókat, blogokat, interaktív térképeket és egyéb friss információkat tartamaz.

 

Grátisz síbérlet a szállodai foglaláshoz

A téli szezonra a Tatry Mountain Resorts (TMR) szállodahálózata is újdonsággal készül: minden vendég, aki a TMR Hotels valamelyik egységében foglal szállást, automatikusan ingyenes síbérletet vagy felvonójegyet kap, illetve az egy napnál hosszabb síbérletekkel a régió aquaparkjaiba is szabad lesz a belépés.

Lukáš Brodanský a közelgő szezon eseményeire is felhívta a figyelmet: hamarosan megnyílik a Jégdóm az Ótátrafüredhez tartozó Tarajkán, de lesz karácsonyi vásár, újévi parti, illetve a TMR munkatársai sok egyéb rendezvénnyel és szórakoztató programmal készülnek.

Donovalyban több kivilágított pályán lehet este 8-ig síelni

Fotó: Fotó: Donovaly

A magyarok kedvence, Donovaly

A Budapesttől mindössze 200 kilométerre fekvő Donovaly is felkészült a december első-második hetében esedékes szezonnyitóra, a bérletek értékesítése november közepén indul.  Idén is elérhető lesz a tavaly bevezetett „Végtelen szezonbérlet”, amely nemcsak télen, hanem egész évben felhasználható. Azoknak, akik délután éreznének Donovalyba, jó hír, hogy több kivilágított pályán lehet este 8-ig síelni, és két vadonatúj pálya menti síbár is várja a vendégeket.

A síoktatásra is nagy hangsúlyt helyeznek: itt épült meg Közép-Európa egyik legnagyobb Fun Parkja, ahol a gyerekek biztonságosan sajátíthatják el a síelés alapjait. Extra szolgáltatás a Fresh Track, az első síelés élménye a frissen karbantartott pályán, a szűz hóban, amihez a meleg reggeli és a lenyűgöző panoráma is hozzátartozik. Donovalyn a síalpinizmus is egyre népszerűbb, három kijelölt útvonal várja azokat, akik síléccel szeretnének túrázni, a sífutók pedig 25 kilométernyi sífutópályát használhatnak. Új attrakció a szánkóaréna, de működni fog a jégpálya, a vállalkozó szelleműek pedig a siklóernyőzést is kipróbálhatják.

 

Síelés csupán egy ugrásra

Budapesttől bő kétórányi autózással érhetjük el Szlovákia egyik legdélebbi síközpontját, a Selmecbánya közelében kialakított Slamandra Ski Centrumot. Miroslav Dobrota, a Salamandra Resort & Hotel marketingmenedzsere elmondta, hogy a Budapesstől 150 kilométerre fekvő síközpontban december 1-jén indul a szezon. Négyüléses, lehajtható plexis Doppelmayr sílift szállítja az utasokat az 1450 méter hosszú és 60 méter széles sípálya tetejére, amely carvingolásra is kiválóan alkalmas. A lankás pályákat elsősorban családoknak ajánlják; a gyerekeket síiskola, gyermeklift és gyermekmegőrző is várja. Emellett snowtubing, több sífutópálya, korcsolyapálya, síkölcsönző, síszerviz és panorámás étterem is a vendégek rendelkezésére áll.

 

Magyar síversenyek Szlovákiában

Az utóbbi években a magyar síversenyek szervezői is előszeretettel választják az országos kupák helyszínéül Szlovákiát. Fehér Gyula, az Országos Amatőr Gyermek Síbajnokság fő szervezője elmondta, hogy két év kihagyás után, 2023. február 11-én rendezik meg a 31. versenyüket, immár tizedik alkalommal Donovalyban.

Ettől az évtől együttműködő partnerük a Magyar Sí Szövetség is, amelynek vezetője, Fürstner Sándor hangsúlyozta, hogy az 500 ezer magyar síelőt – profikat és amatőröket – képviselő szervezet kész szorosabbra fűzni a kapcsolatait Szlovákiával, a magyar síversenyeket ugyanis szeretnék Ausztriából az immár azonos színvonalat kínáló, de közelebbi és kedvezőbb árú szlovák hegyek felé terelni.