Térképen az Európában bevezetett korlátozások

Forrás: turizmus.com

 2021. január 26. 17:08

A koronavírus-járvány terjedésével és az új mutációk megjelenésével továbbra is érvényben vannak a korlátozások Európa-szerte. Az intézkedések szigorát tekintve azonban nagy különbségek vannak az országok között. A Statista térképre vitte, hol milyen szabályokat kell követni.

Spanyolország és Franciaország, ahol a fertőzés második hulláma július közepén indult, már októberben elrendelte a kijárási tilalmat. Franciaország azóta megszüntette a teljes lezárást és átállt a kora esti, országos szintű kijárási korlátozásra, amelyet kiegészítettek az éttermek bezárásával – ezt a taktikát jelenleg Belgiumban és Luxemburgban is alkalmazzák – írja a térképet magyarázó cikkében a Statista.

Spanyolország továbbra is ragaszkodik az országos szintű kijárási tilalomhoz és a lokalizált, a járvány által jobban sújtott területek teljes zárlatához annak ellenére, hogy az úgynevezett harmadik fertőzési hullámban az esetek száma ismét gyorsan kezdett növekedni.

Olaszország, ahol az új fertőzöttek száma októberben kezdett gyorsan emelkedni, ugyanezt az elvet követi, de kiegészítették az éttermek korai, 18 órai zárásával.

Közép- és Délkelet-Európa egyes részein, amelyek kevésbé érintettek, országos kijárási korlátozást vezettek be éjszakára, ide tartozik például Magyarország, Románia, Törökország és Albánia. A teljesen bezárt Szlovákiában az otthon elhagyásának egyik indoka, csakúgy mint más országokban, a kutyasétáltatás – de meglepő módon engedélyezik a macskák sétáltatását is.

Infographic: Europe Stays in Lockdown Mode | Statista

*piros: országos lezárások, narancssárga: helyi lezárások, rózsaszín: országos kijárási korlátozás, citromsárga: helyi kijárási korlátozás.Teljes éttermi zárlat: Franciaország, Luxemburg, Horvátország és Magyarország, más országokban korlátozott nyitvatartás (pl. Olaszországban este 6-ig)

A korábbi híresztelésekkel ellentétben Németországban még nem enyhítették a teljes lezárást és vezették be a kijárási korlátozást estére. Az ország november 2-án, röviddel azután, hogy a vírus terjedése felgyorsult, országos szintű zárlatot vezetett be, de a nem alapvető élelmiszereket áruló üzleteket egészen december közepéig nem zárta be.

Az Egyesült Királyság és Közép-Európa nagy része követte a példát, és ismét országos zárlatot írtak elő, amit aztán Skócia, Bulgária és Dánia is követett. Svájc január 15-én zárt be teljesen, de az iskolákat nyitva tartja, csakúgy, mint Portugália. Svájc ezen kívül engedélyezte a síközpontok működését is, ami azonban konfliktushoz vezetett a szomszédos Franciaországgal, ahol elrendelték a bezárásukat.

Az első lezárási hullámhoz hasonlóan a szabályok végrehajtása országonként jelentősen eltér, Németország csupán arra kéri a lakosokat, hogy maradjanak otthon, míg Spanyolországban és Franciaországban szigorúbb, rendőri ellenőrzések vannak. Ciprus és Görögország kreatívabb megoldást választottak: a bevásárlások gyakoriságát jelentősen korlátozták sms-ben igényelhető kódokkal.

Skandinávia még nem vezetett be jelentős korlátozásokat. Norvégia például továbbra is engedélyezi a legfeljebb 200 fős beltéri összejöveteleket, de csak akkor, ha a távolságtartó intézkedéseket betartják és a székeket a földhöz rögzítik a nagyobb biztonság érdekében – írták az összefoglalóban.

A Budapest Convention Bureau hétről hétre követi a nemzetközi utazási és rendezvénytartási szabályok változását, a múlt heti összefoglalót itt olvashatja el.