Tíz új kerékpárút épülhet meg jövő nyárra

Forrás: Magyar Építők

 2018. január 09. 12:48

A már építési engedéllyel rendelkező szakaszok 3,6 milliárd forintból jöhetnek létre elsősorban az ország középső és keleti felén. A Magyar Közút emellett 3 milliárd forintot kapott a meglévő hálózat karbantartására.

A hazai kerékpárutak hatékonyabb üzemeltetése céljából a kormány arról döntött, hogy a belterületi utakat leszámítva a magyar kerékpárút hálózat legfontosabb elemeit a Magyar Közút Zrt. üzemeltetésébe helyezi – jelentette be Révész Máriusz kerékpározásért és aktív kikapcsolódásért felelős kormánybiztos.

A 2018-as költségvetésben további 1 milliárd forintot ítéltek meg erre a célra, így az idén több mint 3 milliárd forintot fordíthatnak majd a kerékpárhálózat működtetésére. Egy tavaly év végi kormánydöntés alapján 3,6 milliárd forint jut az olyan kerékpárutak megépítésére, amelyek már építési engedéllyel rendelkeznek, így kivitelezésük azonnal indítható. Mint mondta, ezek a szakaszok kiegészítik a már meglévő létesítményeket, s az eddigi nyugat-magyarországi túlsúllyal szemben most több északi, keleti és Pest megyei beruházás kapott támogatást. A kerékpárutak elkészülése várhatóan 2019 nyarára tehető.

A további tervezés is elindul 300 millió forintból

Fotó: pixabay.com

A támogatott beruházások listája a következő:

  • Debrecen – Látóképi-tó: A tervezett kerékpárút a 33-as út mellett vezet majd, hiányzó szakaszt pótolva. Elérhető lesz általa Balmazújváros és a tervezett Hortobágyi Nemzeti Parkhoz vezető kerékpárút, és részét képezi a tervezett EuroVelo14 nemzetközi kerékpáros túraútvonalnak is.
  • Esztergom – Esztergom kertváros: a Mária Valéria-hídtól a Palatinus-tóig, az EuroVelo6-hoz csatlakozva
  • Tata – Baj: megépül a hiányzó, 1,5 km-es szakasz a tatai ökoturisztikai központig, és csatlakozik az országos és a SacraVelo útvonalhoz.
  • Hatvan Apc: elérhetővé válik a Mátra északi oldala
  • Eger Egerszalók: megépítésével el lehet majd jutni az egerszalóki fürdőig, szintén az EuroVelo14 része
  • Tiszatelek Dombrád: a Rakamaz-Dombrád szakasz a Tokaj-Tiszabecs útvonal része. A fejlesztés ezen ütemében a töltéskorona és töltést keresztező rámpák stabilizálása történik meg, ezáltal a Tisza gátja kerékpározhatóvá válik
  • Tószeg – Szolnok: a töltéskorona és a töltést keresztező rámpák stabilizálása
  • Pomáz – Szentendre: a Dera-patak mentén, annak töltésén, a 1112. számú főút északi oldalán, az EuroVelo6-hoz csatlakozva
  • Fót: az országos hálózathoz csatlakozó fóti kerékpárút fejlesztése
  • Ipolydamásd: A Duna bal partján futó EuroVelo6 Szob-Ipolydamásd hiányzó szakasza, amely megteremti a kapcsolatot a szlovák oldallal, mert Ipolydamásd és Helemba között híd is épül 2020-ig
  • Ráckeve – Szigetbecse – Makád: az árvízvédelmi szakaszon belül 12,4 km hosszan a Gyálai rámpa és a Ráckeve belterület között, a töltés koronáján jön létre.