Tízmilliós repülőjegyárak miatt indítottak Kínában vizsgálatot

Forrás: MTI

 2021. december 28. 12:17

Vizsgálatot indítottak a kínai hatóságok a Turkish Airlines török nemzeti légitársaság ellen, miután az egyik Kínába közlekedő járatukra több mint tízmillió forintos áron kínálták a turista osztályra szóló jegyeket – számolt be a Jicaj kínai gazdasági hírportál kedden.

A Jicaj által közzétett árlistán, amelyet a légitársaság a jegyeket értékesítő ügynökségeknek küldött, a hetente egyszer, Isztambulból a dél-kínai Kantonba (Kuangcsou) közlekedő járaton a turista osztályra szóló jegyek ára 161 ezer jüan (8,2 millió forint) és 201 ezer jüan (10,3 millió forint) között alakult.

Az első osztályú jegyeket pedig a lista alapján 181 ezer jüan (9,2 millió forint) és 251 ezer jüan (12,8 millió forint) közötti alapáron kínálták.

A hírportál rámutat: ezek az árak még a 2020 első felében, a koronavírus-járvány miatt hirtelen felszökött repülőjegyárakét is meghaladják. A kínai légiközlekedési hatóságok által akkor Kínába engedélyezett, hivatalos nemzetközi járatokon a legmagasabb jegyár mintegy 180 ezer jüan (9,2 millió forint) volt.

Az Isztambul–Kuangcsou-járaton a turista osztályra szóló jegyek ára elérte a 201 ezer jüant (10,3 millió forint)

Fotó: 123rf.com

A járványt megelőző időszakban, 2019-ben, a török légitársaság Londonból Sanghajba közlekedő járatán még az első osztályú, retúrjegyek ára is csupán 13 ezer jüan (666 ezer forint) körül mozgott – írta viszonyításként a Jicaj.

A kínai polgári légiközlekedési felügyelet azt vizsgálja, hogy a török légitársaság a jegyek árazásával megsértette-e a kínai törvényeket, valamint a két ország közötti megállapodásokat.

A jegyárak jelentős növekedésének hátterében elsősorban az áll, hogy a járvány megfékezése érdekében Kína 2020 márciusában lezárta a határait és nagymértékben csökkentette az engedélyezett nemzetközi járatok számát.

Októberben ráadásul – a Kínán kívüli járványhelyzet alakulása, valamint a Pekingben februárban kezdődő téli olimpiai játékok miatt – még kevesebb nemzetközi járatot engedélyeztek a téli és tavaszi időszakra, több mint 21 százalékkal csökkentve a Kínába és onnan közlekedő nemzetközi járatok számát a múlt év azonos időszakához képest.