TUI: jön a tanácsadási átalánydíj

Forrás: turizmus.com

 2021. április 27. 09:59

A cégcsoport május 17-től átalánydíjat számít fel saját értékesítési hálózatában bizonyos szolgáltatásokért.

A több német lapban néhány napja megjelent hír szerint az átalánydíjat 15 vagy 29 euróban határozta meg a TUI, a megvásárolni tervezett utazás árától függően. E mellé fognak árulni az utazási irodák még többletszolgáltatásokat vagy szállodai/üdülőhelyi extra foglalásokat tartalmazó csomagot 25 vagy 39 euróért.

A TUI franchise-partnerei maguk dönthetik majd el, hogy bevezetik-e, mikor és hogyan a díjat.

Hubert Kluske, a TUI Deutschland értékesítési és marketing igazgatója úgy érvel, hogy más szolgáltató ágazatokban is fizetni kell a jó színvonalú kiszolgálásért, a turizmus eddig kivétel volt.

A tagesschau.de értesülései szerint fizetős lesz a részletes ajánlatok összeállítása, több ajánlat összehasonlítása vagy részletes tájékoztatás nyújtása az adott úti célról, ill. a beutazási feltételekről.

Bizonyos alapinformációk nyújtása ezzel szemben ingyenes marad.

A TUI versenytársára, a DER Touristikra is hivatkozik, amely saját értékesítő irodáiban már 2020 végén bevezetett egy hasonló díjat, az utazásszervező ügyfeleinek 500 euró foglalási értékig 15 eurót, e fölött 30 eurót, a külön szolgáltatásokért (pl. helyfoglalás, wellness-szolgáltatások foglalása) pedig akár 49 eurót kell fizetniük.

A TUI-nak elege van abból, hogy az utazni vágyók az utazási irodában tájékozódnak, majd otthon foglalnak

Fotó: 123rf

Kluske szerint „az ügyfelek értékelik a professzionális utazási tanácsadók szolgáltatását, ezért az átalánydíjnak piaci normának kellene lennie”.

Az új átalánydíj válasz arra az elterjedt gyakorlatra is, hogy az utazni vágyók részletesen tájékozódnak az utazási irodánál, majd maguk foglalják le a szolgáltatásokat az interneten.

A TUI szerint az átalánydíj bevezetésének van kockázata, de „megérett rá az idő, és meg kell próbálni”.

Nem lehet csodálkozni azon, hogy a TUI szeretne megfogni minden garast. Az elhúzódó koronavírus-járvány már az ágazat nyári bevételeit is veszélyezteti, és a konszern csak a német szövetségi állam 4,3 milliárd eurós tőkeinjekciójával tudott eddig is talpon maradni. Friedrich Joussen, a TUI Group vezérigazgatója a múlt héten azt nyilatkozta, hogy a cégcsoportnak évente 200 millió euró kamatot kell majd kifizetnie.