Túlzó, mégis marad a Ryanair csomagszabályzata

Forrás: turizmus.com

 2019. november 21. 16:53

Túlzónak minősítette egy spanyol bíróság a Ryanair csomagszabályzatát és megtiltotta, hogy a jövőben változatlan formában alkalmazza. A fapados ennek ellenére sem tervezi, hogy megváltoztatja.

Az ítélet előzménye egy hétköznapi eset: egy Madridból Brüsszelbe tartó utas olyan bőröndöt vitt magával, amely nem fér el a szemközti ülés alatt. De mivel sem elsődleges beszállásra, sem 10 kilós feladott poggyászra nem fizetett korábban, ezért a beszálláskor 20 eurót kértek tőle – számol be az ügyről a g7.hu.

A bíróság szerint a 10 kilós poggyász is könnyen elhelyezhető a kabinban, így a légitársaság szabályzata túlzó, ezért érvénytelennek minősítette azt, és kötelezte a Ryanairt, hogy törölje a vonatkozó kitételt az utazási feltételei közül.

Ami a perelő utast illeti, a légitársaságnak kamatokkal együtt vissza kell fizetnie számára a 20 eurót. Kártérítést azonban nem kap, mert a bíró szerint az eset nem okozott akkora stresszt, ami erre alapot adna.

A Ryanair nem változtat csomagszabályzatán

Fotó:  unsplash.com

A légitársaság ezek után közölte, hogy nem változtat semmin. „Az ítélet nem befolyásolja a Ryanair csomagszabályzatát, sem a múltra, sem a jövőre vonatkozóan. Egy félremagyarázott, elszigetelt eset nem korlátozza kereskedelmi szabadságunkat annak meghatározásában, hogy mekkora az ingyenesen felvihető kézipoggyász” – közölte a cég.