Új román légitársaság lépett a piacra

Szerző: Irházi János

Forrás: turizmus.com

 2022. július 12. 09:48

AirConnect néven repülésben tapasztalt szakemberek tavaly decemberben új légitársaságot alakítottak, amely charter és belföldi járatokra szakosodik.

"Talán nem véletlenül, de az AirConnect az európai és a romániai repülési piac kritikus időszakában jelent meg. Profi csapat vagyunk jelentős tapasztalattal a légiközlekedésben, és biztos vagyok benne, hogy fontos szereplői leszünk a piacnak” - nyilatkozta a sajtónak szétküldött hírlevélben Tudor Constantinescu, az AirConnect vezérigazgatója.

A cég első, 68 üléses ATR 72-600 gépe július 7-én szállt le Bukarestben, és még ebben a hónapban elindulnak a charter járatok Egyiptomba, Törökországba, Görögországba és Bulgáriába, miután már megkötötték a szerződéseket a Karpaten Turism, Dertour, Cocktail Holidays és Aero Vacanțe utazási irodákkal.

Augusztusban érkezik a második ATR 72-600-as gépük, 2023-ban pedig további kettő követi még.

Bejelentették, hogy fő céljuk a belföldi, regionális járatok felélesztése Romániában, kihasználva a mai napig hiányos vasúti és autóközlekedési infrastruktúrát. Igény biztos lenne rá, hisz az állami Tarom csak néhány nagyvárosból indít járatot Bukarestbe, miközben egy Nagyvárad-Bukarest vonatozás 12 órát vesz igénybe.

airconnect

Az AirConnect első gépe a Bukarest Băneasa reptéren

Fotó: AirConnect/Facebook

Sok részletet még nem árultak el az ősztől tervezett belföldi járatokról, de annyit már tudni, hogy első körben nyolc város – Bukarest, Craiova, Nagyszeben, Marosvásárhely, Arad, Temesvár, Nagybánya, Nagyvárad – összekötése a fő cél, és nem csupán a fővárossal, hanem egymással is. Emellett várhatóan majd kisebb, repteres megyeszékhelyekről is felvennék az utasokat.

A légitársaságot egyenlő, 20 százalékos arányban birtokolja a Karpaten Outgoing (a Karpaten utazási cégcsoport része) Domnița Iulia Muntean, Florin Necula, Cosmin Adrian Pop magánszemélyek és a Regional Air Suport, amelynek egyedüli tulajdonosa Dorin Ivașcu.

A tulajdonosi háttér valóban régi légiközlekedési motorosokból áll, a vezérigazgató Constantinescu például a Blue Air román légitársaság pilótája és kereskedelmi igazgatója volt 2019-ig, majd 2021-ig az Animawings román légitársaság kereskedelmi igazgatója.

A legszínesebb egyéniség azonban Dorin Ivașcu, aki a Constanța megyében található Tuzla repteret a Regional Air Support cégén keresztül egy másik üzlettárs vállalkozásával fele-fele arányban irányítja. A rendszerváltás előtt a Tarom több külföldi irodáját vezette, majd 1990 után létrehozta a LAR légitársaságot, amely a kivégzett diktátor Ceaușescu légi flottáját vette át üzemeltetésre, aztán hamar becsődölt, de neve a Blue Air évekkel ezelőtt tulajdonosváltása körüli szövevényes történetben is felbukkant.